Spinn ull och lin 23-24 april 

Spinn ull och lin 23-24 april

Tillhör du dem som drömmer om att kunna spinna ditt eget garn? Nu har du chansen att lära dig grunderna i både ull- och linspinning och lära känna redskapen och materialen. Dina lärare under helgen är textilkonstnären Lena Kösteroch linentusiasten Ingrid Österström, båda är lärare och har stor erfarenhet av att undervisa och kommer guida dig genom de olika materialen och redskapen.

Kursen lämpar sig för både nybörjare och dig som har provat på tidigare men vill friska upp dina spinnkunskaper. Att lära sig att spinna jämna garner i önskad grovlek tar lång tid men kursen ger dig grunderna för att kunna fortsätta att träna på egen hand.

Redskap finns att låna men om du har egna kan du ta med dig. Material finns att köpa på plats, har du egen ull eller lin kan du ta med dig materialet.

 

Dag ett – Spinn ull

Lena presenterar sig och berättar om sitt arbete där naturmaterialen ull och lin står i centrum och ullen oftast kommer från hennes egna får. På kursen lär du dig förbereda ullen inför kardning och att karda. Du spinner på både slända och spinnrock.

 

Dag två – Spinn lin

Ingrid presenterar sig och berättar om hur det har arbetat med lin på Vasastans vävstuga under flera decennier. Du får lära dig att förbereda det färdigberedda linet för spinning och spinna både blånor och lintåga på både slända och spinnrock.

 

Kursledare

Lena Köster är textilkonstnär, kursledare lärare och föreläsare inom textil. Hon arbetar med stor kärlek till sitt hantverk i material direkt från naturen, främst med ull från sina egna får. Hon är en mycket uppskattad lärare i ullspinning, inte minst på Sätergläntan. Ingrid Österström är en stor linentusiast som tillsammans med Vasastans vävstugas linsektion har odlat, berett och spunnit lin till sina vävnader under lång tid.

Fika och lunch

Fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. Lunch ingår inte, det finns möjlighet att värma och äta mat i anslutning till kurslokalen och det finns flera restauranger i de närmsta kvarteren.

 

Parkering vid Slöjdens hus

Du kan köra in på gården vid slöjdens hus för att lasta i och ur bilen (kör in vid övergångstället vid hemköp. De närmaste parkeringarna för längre tid är Wasaporten och Commerce. Kommunens parkeringskarta hittar du här. https://karta.skovde.se/mycartawebmap/#m=Parkeringskartan

NÄR, VAR, HUR

Datum: 23-24 april

Tid: lör & sön 10-17

Kursledare: Lena Köster och Ingrid Österström

Avgift: 1700 Kr (Medlemmar i Skaraborgs hemslöjdsförening har rabatt)

Plats: Slöjdens hus, Helensparken Skövde

 

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig till kursen Spinn ull och lin! https://forms.gle/2wGrzLGW81zLrTKA6

 

NBV Väst

www.nbv.se/regioner/vast/

Tel 0708 – 33 77 87

Epost: barbro.alden@nbv.se

 

Mer information om kursinnehåll:

Hemslöjdskonsulenterna

Tel: 070 662 68 07 / 070 662 68  08

E-post: kristina.brandt@vgregion.se