Snickra och slöjda en täljhäst

En täljhäst är en arbetsbänk som fungerar bra för arbete med bandkniv och andra tvåhandsverktyg. På kursen får du möjlighet att tillverka din egen täljhäst och lär dig samtidigt att arbeta med olika skärande handverktyg. Den är ett väldigt bra redskap för att slöjda i färskt trä. Dels är det lätt att ändra arbetsstyckets placering, dels kan du arbeta väldigt effektivt i täljhästen eftersom du kan arbeta med bägge händerna fria.

Genom att tillverka din egen täljhäst lär du dig några grundläggande tekniker för trähantverk där det mesta sker med handverktyg. Ett exempel är att kapa ämnena med olika sågar, hyvla med handhyvlar, hugga hål med stämjärn, tälja tappar och borra med navare. Du lär dig också om verktygen och verktygsvård samt materialkunskap. Materialet är delvis förberett så att vi inte ska behöva använda maskiner. Kursen passar dig som har arbetat något i trä innan.

Lärare: Ramon Persson har lång och mångsidig erfarenhet av att arbeta i trä, både som slöjdare och som snickare. Han har hållit ett stort antal kurser inom främst trä, slipning och näver både i Sverige och internationellt.

Kostnad: 2600 kr. För medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland 2400 kr. Ungdom 1500 kr. Materialkostnad på ca 800 kr tillkommer.

Anmälan: Genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik senast 12 juni. Boka din plats här.

Kontaktperson: Helena Åberg, helena.aberg@regionsormland.se  070-946 15 26

Kursen arrangeras i samarbete med Sörmlands museum.