Färga med växter

Detta är en kurs för dig som vill veta och lära dig mer om hur man färgar med växter på ullgarn och ylletyg.

Som kursdeltagare får du lära dig växtfärgningens grunder, materiallära och hur växtfärgningen förändrats genom tiderna. Vi fokuserar på de pigment som använts de senaste 1500 åren i Sverige och färgar grönt, gult, blått, rött och rosa. Målet är att du ska få en ökad historisk kunskap om färgning men också låta dig inspireras av färgning med växtpigment. Du behöver inga förkunskaper för att kunna delta. Allt material finns på plats! Kursläraren köper in garn och tyg som vi färgar med och efter kursen får du med dig färgprover på alla färgningar hem.

Att ta med: Ta med egna gummihandskar och anteckningsblock samt klä dig efter väder. Oömma kläder är ett måste.

Materialkostnad: Kostnaden för material tillkommer och betalas på plats, 200 kr per person. Om du vill köpa ytterligare pigment att ta med hem kommer det finnas möjlighet till detta.

Kursledare är Maria Neijman – slöjdare, historienörd och bloggare som har arbetat länge med växtfärgning. Hon driver textilföretaget Historical Textiles, där hon bland annat växtfärgar ylletyger och garner på beställning till kunder över hela världen. www.historicaltextiles.org

Till vardags arbetar Maria som enhetschef på Statens Historiska Museer. Läs om henne i tidningen Hemslöjd: https://www.hemslojd.se/vaxtfargningen-ar-tillbaka/

Anmälan och köp: I Sörmlands museum webbutik senast 27 augusti. Här blir du medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland för 200 kr/år, 275 för familj.

Kursen arrangeras i samarbete mellan Hemslöjdsföreningen Sörmland, Sörmlands museum och Hemslöjdens kurser.