Från frö till färg

Detta är en kurs för dig som vill veta mer om indigo och följa processen ”från frö till färg”. Du får lära dig hur man odlar, skördar och extraherar pigment genom direktfärgning och olika jäsningsprocesser för att extrahera indigotin ur bladen.

Indigo är en av världens äldsta färgväxter. Det finns upp emot 800 olika sorters indigo. Detta är en kurs för dig som vill veta mer om indigo och följa processen ”från frö till färg”. Du får lära dig hur man odlar, skördar och extraherar pigment genom direktfärgning och olika jäsningsprocesser för att extrahera indigotin ur bladen. Efter kursen kommer du själv kunna både odla och utvinna pigment ur egen indigo. Det finns även möjlighet att köpa ekologiskt odlade frön från färgpilört Persicaria tinctoria och ekologiskt indigopigment vid kurstillfället. Vi kommer att gå igenom:

– historia & användningsområden
– odling
– extrahering
– textilier
– praktisk tillämpning.

Kursledare är Linda Zetterman är verksam som formgivare med fokus på naturliga färgpigment och hållbar textilproduktion. Hon driver hantverksstudion Boom craft studio och samarbetar bland annat med hantverkare i Kutch, Indien, med framtagning av handvävda och blocktryckta textilier. Hon håller workshops för både professionella och studerande i indigofärgning och andra naturliga färgnings- och mönstringsmetoder.

Se www.lindazetterman.se och @boomcraftstudio för mer information.

Anmälan och köp: I Sörmlands museum webbutik senast 26 september. Här blir du medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland för 200 kr/år, 275 för familj.

Kursen arrangeras i samarbete mellan Hemslöjdsföreningen Sörmland, Sörmlands museum och Hemslöjdens kurser.