RÄFSOR & ROSENGÅNG – UNDERSÖKANDE SLÖJD

9 mars – 13 april, Slöjdens hus Skövde

 

Tillsammans med slöjdarna Martin Ericsson och Lotta Lundqvist gör vi en djupdykning i räfsornas och rosengångens underbara värld. Från studier av gamla föremål till bruksföremål idag. Samtidigt visas fåglar täljda av elever från Helenaskolan.

 

Tanken med utställningen är att visa hur man som slöjdare kan jobba undersökande med teknik, material och form. Med äldre föremål som grund kan man fortsätta utveckla slöjden för att passa i vår tid. Äldre föremål kan också lära oss väldigt mycket om man studerar dem noga. De kan också inspirera till nya uttryck och användningsområden.

 

Vi vill lyfta fram två slöjdare från Skaraborg som vill utveckla slöjden med tradition som grund. Vi vill visa att gamla slöjdföremål inte hör till historien, utan är högst relevanta idag. Betydelsen av det handgjorda och det lokala är viktigare än någonsin. Slöjden har en väldigt lång historia som vi förvaltar och tar med oss idag och i framtiden.

 

På museer och liknande platser finns många äldre föremål. Dessa är viktiga kunskaps- och inspirationskällor för oss idag och är tillgängliga för alla. I utställningen får vi se två exempel på hur äldre föremål ger kunskap, inspiration och glädje!

 

Öppet: Onsdag 12-16, Torsdag 12-18, Fredag 12-16, Lördag 10-14