Fullt! Prova-på-lördag: Naturlig färgning

Petras prova-på-lördag är för närvarande helt fullbokad. Om det dyker upp några reservplatser så meddelar vi här och i vårt event på Facebook.

Tillsammans förvandlar vi ”skräp” som överblivna lökskal, rödkål, blåbär, blomrester och rostiga spikar
till skatter i form av färg på tyg. Resultaten blir oväntade och unika. Fokus ligger på så kallad paketfärgning
där spännande effekter uppstår. I naturlig färgning kan intresset för hållbarhet, mode, konst, design och aktivism förenas.

Vi gör provlappar samt varsitt större tygstycke som du till exempel kan brodera på sedan. Genom att sakta ner, stanna upp och lägga märke till vad vi har omkring oss blir vi medvetna om möjligheterna vi omges av till att skapa färg på textil. Att färga naturligt är att göra rum för långsamma, oförutsägbara processer som speglar livet självt.

Petra berättar även om färgningens kulturhistoria och dess växelverkan mellan det lokala och det globala.

Kursledare Petra Holmberg är även känd som @slowcreations. slow creations är Petras artistnamn och hon gick sommaren 2014 Sveriges första universitetskurs i naturlig experimentell färgning på Högskolan för design och konsthantverk. Hon är aktiv inom foto, färgning och mode. Bland annat soloutställning 2018 i Vinterviken, grupputställning (medarrangör och utställare) på Fiberspace Gallery med Easy Piece Collaboratory 5-8 december 2019 samt grupputställning med Easy Piece Collaboratory på Rydals museum 14 december 2019-8 mars 2020.

slow creations har exempelvis samarbetat visuellt med musiker som a gilbert play och genom färgning med banden bob hund (http://bobhundshop.se/products/grupparbeten) och Cardiff (Orange, Kalifornien).

Hon är teammedlem i http://www.refashionrefood.org/ och en av medverkande inom https://www.easypiece.net/

Bild: Maria Holmerin Nord