Läderhantverk – formge, sy och lär dig laga

Hantverket med läder och skinn sträcker sig tillbaka genom hela mänsklighetens historia. Läder är ett naturmaterial och har använts i alla kulturer för att ge oss skydd och värme samt använts i tillverkning av bruksföremål som nyttjats i både arbete och hushåll. Det finns många och olika tekniker då det gäller hantverket och på denna kurs kommer du att få lära dig några grundläggande samt traditionella metoder. Lädret som vi kommer att arbeta med under kursen är miljövänligt vegetabiliskt garvat läder.

Dag 1: Du kan välja mellan att sy ett bälte eller en mindre väska. Vi tillverkar mönster/mallar som vi sen skär ut i läder. Du kommer att få använda de verktyg som är traditionella i läderhantverk. Du förbereder för sömnad, väljer beslag och eventuella detaljer samt syr sedan bältet eller väskan för hand med sadelmakarsöm. Du kommer att få lära dig om materialet läder, samt underhåll och finish av din produkt.

Dag 2: Vi slutför arbetet från dag 1. Du kan under dag 2 lära dig att laga läderprodukter som du själv tar med. Det kan tex vara byte av ett beslag, en ny söm, eller en ny rem som behöver bytas osv. Exempel på föremål av läder är kläder, väskor, remmar och seldon, samt detaljer på skor och skinnklädda möbler.

Du behöver inte ha eget material eller egna verktyg, alla verktyg som vi kommer använda finns att låna. Det krävs inga förkunskaper för att gå kursen. En materialkostnad på ca 400–500 kr tillkommer beroende på materialåtgång. Material/läder finns att köpa på plats av kursledare och kan betalas med swish.

Kursledareär Petra Karlsson, som har lång erfarenhet av läderhantverk. Petra arbetar på Nyköpings folkhögskola som lärare och kursansvarig för de läderhantverkskurser som erbjuds där. https://www.nykoping.fhsk.se/sarskildakurser/laderhantverkgrundfortsattning, https://www.nykoping.fhsk.se/sarskildakurser/laderhantverkfordjupning. Petra har också flera års erfarenhet av att hålla i sommarkurser i läderhantverk men även i pälssömnad.

Kostnad: 1300 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1100 kr, ungdom 16-25 år: 700 kr. Här blir du medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland för 200 kr/år, 275 för familj.

Anmälan biljettköp: Senast 13 mars på Sörmlands museums websida.

Kursen arrangeras i samarbete med Sörmlands museum, Nyköpings folkhögskola och Hemslöjdens kurser.