Korgstämman i Järvsö 6-8 juli 2023

Två bilder där bilden till vänster visar en flätad korg och den till höger visar händer som tillverkar en korg

Västra Hälsinglands Slöjdförening bjuder in till Korgstämman i Järvsö, 6-8 juli 2023.

Korgstämman har arrangerats i 26 år och många är de korghantverkare  som deltagit med många olika korgtekniker. Material som brukar representeras är björkrot, granrot, näver, furu, pil, ene, rönnbark, gräs m.m. Även slöjdare inom andra hantverk har deltagit.

Under dessa dagar kan du som besökare se korgmakare i arbete, prova på att slöjda eller köpa slöjdade föremål.

Korgstämman fyller en viktig funktion som mötesplats för korgmakare där de träffas kring korghantverket. Där det finns möjlighet att utbyta erfarenheter, jämföra tekniker och material och där man kan se likheter och olikheter mellan olika landsdelar och länder.
Den kanske allra roligaste delen är att inspirera varandra och besökare, med möjlighet att väcka intresse och lära ut korghantverket.

Vi önskar alla en inspirerande korgstämma för korgmakare och besökare!


Besöksinformation

Stämman är öppen för besökare mellan kl. 11-16 mellan 6-8 juli och håller till på logen på Stenegård i Järvsö.

På Stenegård finns gott om traditionellt hantverk som passar in i den traditionella hälsingska kulturmiljön. Stenegård är ett kulturcentrum med stor trädgård, lekplats med aktiviteter i små hus, barnens trädgård, Träteater, hantverksbutiker, konstgalleri, Världsarvscentrum för Hälsingegårdarna, Gårdsrestaurang och Järvsöklämman ett gårdscafé.


Utställning

Gustav Åhman ställer ut konsthantverk i samma lokal som Korgstämman. Han ställer ut i flera material, bland annat rikt dekorerade näverburkar.
Vernissage för utställningen är onsdag 6 juli kl 11.

 

Andra arrangemang i Järvsö i anslutning till Korgstämman

  • Måndag 3 juli är det ett arrangemang på Stenegård med lokal mat, ”Moläta”.
  • Lördag 8 juli dansas finalen i Hälsingehambon på Stenegård och vinnarna utses. Hälsingehambon startar tidigt på morgonen i Hårga och avslutas på eftermiddagen på Stenegård.
  • Söndag 9 juli  är det Dräktstämma på Karlsgården, en Hälsingegård strax söder om Järvsö. På dräktstämman är det föreläsning, guidning av gården, dräktbytardag, slöjdare och förstås vackra dräkter att titta på. Den som är klädd i dräkt har gratis entré.

 

Varmt välkomna till Korgstämman!

/Styrelsen för Västra Hälsinglands Slöjdförening