Hemslöjdens dag: Hållbarhetsfestival

Hemslöjdens dag 2019

Nu firar vi en hemslöjdad högtid för ett hållbart Sverige! I Västmanlands län kan du slöjda eller få information om den hållbara slöjden i Köping, Norberg, Sala, Surahammar och Västerås. Utställningar, workshoppar och diskussioner. Ingen anmälan. Ingen kostnad.

Hemslöjdens Dag firas första lördagen i september varje år – en kreativ folkfest som hyllar kraften i det handgjorda. Hemslöjdens dag arrangeras av Hemslöjden med 90 medlemsföreningar och nära 14 000 medlemmar som firar på olika sätt.

Plats: Köpings museum, Östra Långgatan 37, Köping kl 13.00-16.00.
Arrangör: Köping-Arboga-Kungsör slöjd- och hantverksförening i samarbete med Ett kulturliv för alla Konst, Köpings kommun.

Kl 13.00-14.00 direktsänder Hemslöjden föreläsning och workshoppar från återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna med Katarina Breiditis och Katarina Evans, författarna till häftena Lappa och Stoppa.

UTSTÄLLNING: Återbruksbroderi
Elisabeth Larsson och Monica Petersson visar återbruksbroderi som ger tips och inspiration hur du kan återbruka broderade dukar och bilder. Utställningen riktar sig till vuxna.

WORKSHOP: Gör smycken av slang
Återbruka kasserade innerslangar från cyklar, rollatorer och rullstolar till ett personligt kreativt hippt smycke. Birgitta Nilsson, Köping-Arboga-Kungsörs slöjd- och hantverksförening visar inspirerande exempel. Workshoppen riktar sig till vuxna och barn.

WORKSHOP: Lappa och laga
Lappa och laga dina kläder med bl a broderier eller gör en broderad lagningslapp till ditt älsklingsplagg. Marlene Karlsson, Köping-Arboga-Kungsörs slöjd- och hantverksförening visar och inspirerar. Workshoppen riktar sig till vuxna och barn.

WORKSHOP: Gör om en reklamkasse till din egen
Varför inte återbruka en utrangerad reklamkasse och göra om den till din egen? Medlemmar ur Köping-Arboga-Kungsörs slöjd- och hantverksförening visar hur. Workshoppen riktar sig till vuxna och barn.

På Köpings museum pågår konstutställning på temat återbruk med konstnärerna Rebecca Farrensteiner och Jakob Ojanen. Populära häften Lappa, Stoppa och Shibori från Hemslöjdens förlag finns till försäljning. Du får magasinet Spaning med tema textil från Västmanlands läns museum och Västmanlands Hembygdsförbund och Fornminnesförening gratis (gäller så långt lagret räcker). Fler programpunkter tillkommer. Programmet uppdateras i löpande.

Välkommen!