Hemslöjdens dag – den bortglömda märkstramaljen

ett ulltyg med märkstramalj på, vilket är ett glesvävt tyg som underlättar när man ska sy till exempel korsstygn
blått korsstygnsbroderi med fåglar på gulbrunt ulltyg

Korsstygnsbroderi med hjälp av märkstramalj

Inför Hemslöjdens dag anordnar Hemslöjdsföreningen Sörmland en digital aktivitet. Har du provat att använda märkstramalj när du broderar? Märkstramaljen är lite bortglömd, så i år tycker vi att den behöver ett lyft.

Märkstramalj är ett glest vävd tyg som nålas eller tråcklas fast på det som ska märkas med broderi, oftast korsstygn. När broderiet är klart dras stramaljen bort, tråd för tråd. Det blir enklare om det hela blöts.

Märk något med ett monogram eller en symbol genom att använda märkstramalj. Det kan vara ett lakan, en handduk, en servett, ett klädesplagg eller något helt annat!
Har du ingen märkstramalj hemma, skicka ett mail till Hemslöjden i Sörmland på adress hemslojdensormland@gmail.com så skickar vi en liten bit. När du är klar tar du en bild på din märkning och skickar den till samma mailadress.
På Hemslöjdens dag, den 5 september, lägger vi ut alla bilderna på vår facebooksida, www.facebook.com/hemslojdsforeningensormland tillsammans med lite annan inspiration. Vi lottar ut en broderibok till en av dem som skickar in en bild.  Länk till Facebookeventet