HÅLLBAR SLÖJDVECKA 19-28 MARS 2021

björkdunge i bakgrunden av slöjd håller loggan som är plaerad i en pratbubbla

Den 19-28 mars 2021 arrangerar hemslöjdskonsulenterna i Dalarnas, Gävleborgs, Värmlands, Västmanlands, Uppsala och Örebro regioner en digital temavecka, Slöjd håller, om slöjd och hållbarhetmed fokus på de globala hållbarhetsmålen. 

Temaveckan vänder sig till dig som vill lära nytt, prova på och hitta hållbara vägar i din vardag. Vi vill inspirera dig att använda enkla redskap, energisnåla tekniker och naturliga material. Med kunskap kan du göra egna val som bidrar till ett hållbart samhälle. Därför arrangerar vi en temavecka om slöjd och hållbarhet med fokus på de globala målen för hållbar utveckling.

Under veckan, som sammanfaller med WWF Earth Hour, kan du upptäcka den hållbara slöjden i föreläsningar, quiz och via smarta slöjdtips. Samtliga aktiviteter är digitala och du är välkommen att delta oavsett var du bor. Med dina klimatsmarta händer kan du faktiskt göra skillnad. Du kan också. Välkommen till en hållbar värld!


DIGITALT PROGRAM
(programblad pdf-fil)

MÅNDAG 22 MARS KL 16.00-17.00 FRÅN UPPSALA
Föredrag med frågestund: Ull – naturens egen superfiber
Annkristin Hult nationell utvecklare i hemslöjd och ullexpert föreläser om ull och hållbarhet. För grund- och särskolelärare i no och so samt slöjdlärare. Mer information och anmälan hittar du här.

TISDAG 23 MARS KL 18.30-19.30 FRÅN GÄVLEBORG
Föredrag: Slow Fashion – din guide till smart och hållbart mode
En inspirerande föreläsning av Johanna Nilsson om hållbart mode. Slow fashion står i kontrast till dagens snabba shoppingmode och värdesätter i stället eftertanke, personlig stil och kvalitet.
Här anmäler du dig.

TORSDAG 25 MARS KLOCKAN 17.45-20.00 FRÅN VÄRMLAND OCH ÖREBRO
Föredrag och workshop: Slöjd håller – i skolan
En digital fortbildning för slöjdlärare. Mer information och anmälan hittar du här.

FREDAG 26 MARS FRÅN VÄRMLAND
Samtal: Fårets röda tråd till hållbarhet
Fårägarna Helena Nilsson och Pia Karlsson samtalar om fårets röda tråd till hållbarhet. Öppet t o m 9 april. Mer information hittar du här.

LÖRDAG 27 MARS KL 13.00 -15.30 FRÅN VÄSTMANLAND
Föredrag och workshop: e-slöjda din röst för planeten
Fira inför WWF Earth Hour med Maria Yvell, gerillaslöjdare som berättar hur små kollektiva handarbeten kan blir stora politiska budskap och i en workshop e-slöjdar du din röst för planeten i en jordglob. Mer information och anmälan hittar du här.

HELA VECKAN
START FREDAG 19 MARS FRÅN ÖREBRO
Utmaning: Slöjd håller i mörkret
Vi utmanar dig att slöjda utan elektricitet under Earth Hour kl 20.30-21.30 lördagen den 27 mars. Dela dina tips samt få inspiration på Facebook och Instagram vad du kan slöjda, @slojdhaller, #slöjdhållerimörkret. Mer information hittar du här. 

START MÅNDAG 22 MARS FRÅN DALARNA
Quiz – Slöjd Håller
Klimatsmart quiz om slöjd och hållbarhet. Var med och tävla och vinn ett slöjdigt pris. Lycka till! Fakta om slöjd och hållbarhet hittar du på webbplatsen Slöjd Håller. Här hittar du quizzet. 

 

Använd följande hashtags om du vill vara med på sociala medier under veckan!

#slöjdhåller
#sloydsustainability
#agenda 2030
#slöjdaförplaneten
#byggenhållbarframtid
#slöjdaförenhållbarvärld
#earthoursweden
#sloydoffgrid
#slöjdhållerimörkret