Grundkurs i tvåändsstickning med Karin Kahnlund

Tvåändsstickning är en äldre stickteknik som ger dig varma, slitstarka plagg. Tekniken ger dig också möjlighet att sticka strukturmönster på ett speciellt sätt; att sticka krokmaskor. Ett arkeologiskt fynd vid utgrävningar i Falun 1974 gjorde att tekniken uppmärksammades och kunskapen kunde föras vidare in i vår tid. Vantar, sockor, strumpor, mössor och ärmar till livtröjor är vanligt förekommande äldre tvåändsstickade plagg.

Kursen vänder sig till dig som vill lära dig grunderna i tvåändsstickning.
Du får lära dig uppläggning, aviga och räta maskor, sticka mönsterkrus, öka maskor till en tumkil och göra hoptagning. Du väljer om du vill sticka prover eller påbörja ett par tumvantar.
Har du redan grunderna i tekniken finns det möjlighet att fördjupa dina kunskaper. Du kan inspireras av äldre tvåändsstickade plagg och Karins egna modeller. Du kan t.ex. studera olika sätt att sticka mönster i färg och med mönsterkrus i kombination med färg. Kanske vill du planera och påbörja ett par fingervantar med många detaljer och mönster.

Ta med: strumpstickor 2- 2,5 mm, gärna flera omgångar om du har,
z-tvinnat garn, anteckningsmaterial, rutat papper, sax, nål att fästa trådar med.

Möjligt att köpa på plats:
Wålstedts z-tvinnade garn i många olika färger, passar stickor 2,5 mm, ca 235 m/hg
Wålstedts z-tvinnade garn, tunnare, i ca 10 färger, passar stickor 1,75-2 mm, ca 350 m/hg
Strumpstickor 1,75 – 2,5 mm kommer att finnas till försäljning.
Teknikhäftet Tvåändsstickning, Karin Kahnlund, Hemslöjdens Förlag, 2019

Karin Kahnlund är sedan 20 år tillbaka verksam i det egna företaget Uppstickaren.  Undervisning i handstickning och maskinstickning och försäljning av garn och egen design är stommen i verksamheten.
År 2000 fick Karin SHRs och Nordiska museets Slöjd Jul stipendium. Har mästarbrev i stickningsyrket, inriktning handstickning år 2019 och inriktning handstickningsmaskin år 2020. Författare till böckerna Sticka efter Svenska mönster, år 2011 och Tvåändsstickning , 2019.

Anmäl dig till sv.se/dalarna sök Tvåändstickning

Välkommen!