Föredrag: Tråd som tråd och vägen dit

Linnea Lindgren, järnsmed.

Hur blir man smed? Hur är det att jobba som smed idag? Kan man smida en textil teknik? Linnea Lindgren, Ferrum Borealis Konst- och brukssmide berättar i sitt föredrag Tråd som tråd och vägen dit lördag 27 november om vägen in i smidet, att befinna sig i rollen som smed och om att knyppla i glödande järn. En gränsöverskridande föreläsning om att våga pröva och se vad som händer.

Linnea Lindgren är järnsmed, utbildad inom klassiskt järnsmide och driver bruks- och konstsmidesföretaget Ferrum Borealis där hon tillverkar allt från historiska replikor till modernt konstsmide. Under hösten 2020 genomförde Linnea projektet Tråd som tråd där hon utforskade hur knypplingens teknik fungerar och hur den kan appliceras på järnsmide. Projektet genomfördes med stöd av Nämnden för hemslöjdsfrågor, NFH.

Föreläsning vänder sig till dig som funderar på att utbilda dig till smed eller är erfaren smed på jakt efter inspiration eller om du är allmänt intresserad av smide.

Tid: Lördag 27 november kl 12.30-13.30.
Plats:
  Kulturhuset Hallstahammar, Parkgatan 7, Hallstahammar. Lokal: Perspektivet, plan 2.
Kostnad: Kostnadsfritt.
Anmälan: Ingen anmälan.

Stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk. Avanmäl att du inte kommer via e-post. När vi ses på Kulturhuset Hallstahammar – håll avstånd till varandra, både inomhus och utomhus. Tvätta händerna ofta med tvål och vatten alternativt använd din egen eller den handsprit som finns på plats.

____________________________________________________

Aktiviteten ingår i programverksamheten för utställningen 7 kg järn+ inkl smidesdelen av utställningen Vad händer om ingen längre kan? som visas den 4 september till 11 december 2021på Kulturhuset Hallstahammar. Utställningen visasi samarbete mellan Kultur- och fritidsförvaltningen, Hallstahammars kommun och Västmanlands läns hemslöjdsförbund.

Utställningen 7 kg järn är framtagen i samarbete mellan hemslöjdskonsulenterna på Stiftelsen Upplandsmuseet, Dalarnas hemslöjdsförbund och Region Gävleborg. Utställningen Vad händer om ingen längre kan? är framtagen av Sörmlands museum.

 

#7kgjärn
#vadhänderomingenlängrekan?
#slöjdhåller
#slöjdivästmanland