Odla 1 kvm lin

Alla kan odla lin! Allt du behöver är frö och en kvadratmeter.

På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten. Linet delar en tusenårig historia med oss människor. För länge, länge sedan kom människan på den smäckra stjälken döljer en urstark fiber. Den upptäckten har varit till glädje för både Farao och piga. Lin är en underbar växt och vi vill att fler ska lära känna den blå lilla blomman!

Visst vill du odla med oss!?

Över hela Sverige kommer det odlas spånadslin. Du får hem ett brev med frön och en enkel odlingsinstruktion.

Under odlingssäsongen får du e-post med odlingstips, kulturhistoriska kuriosa och tips på besöksmål och aktiviteter med linanknytning. Till sommaren blir det dags att njuta av den vackra växten och kanske göra kronor och annat av linet. Till hösten blir det tillfällen för att bereda sitt lin. Alltså att förvandla linhö till fiber.

Kontakt

Eva Svensson, epost: hemslojdensormland@gmail.com

Vi samarbetar med Sörmlands museum och Södermanlands hembygdsförbund.

Anmälan

1 maj är sista dagen att anmäla sig så att fröna kommer i backen i tid. Vi har två kilo frön att skicka ut, det kommer räcka till 100 st. Om de tar slut går det bra att delta med egna frön.

Anmäl dig på webformulär på Sörmlands museum