Återbruk och broderi – tema: Bonaden

Information

Kursen handlar om att hitta sitt uttryck i det konstnärliga skapandet samt om att öppna blicken för alla möjligheter som återbruket ger.
Harriet kommer visa och lära ut olika tekniker – främst broderi men också lite sömnad – samt en mängd olika idéer för skapandet!
Framför allt vill hon väcka lusten och glädjen i att våga prova, våga göra. Resultatet är inte alltid det viktigaste i processen av skapande.

Ramen för kursen är just återbruk. Att både spara resurser, värna om äldre textila traditioner och skapa nytt utan att köpa nytt, ligger i tiden och är viktigt!

Tekniker du kommer att lära dig är främst olika sorters broderistygn och ett tema på kursen är bonader. Vi utgår från bonaden historiskt, tittar också på hur bonader kan se ut i dag och utforskar vad en bonad kan vara. Bonader är en perfekt ram för teknik och fritt skapande i kombination.
Välkommen till en väldigt kreativ och spännande kurs inom återbruk och broderi!

Förkunskaper
Inga förkunskaper behövs. Kursen är lika öppen för nybörjare som för mer erfarna.

Kursmaterial
Harriet har med sig massor av härligt material du gärna får köpa på plats till självkostnadspris. Men det går förstås bra att ta med eget också om du vill. Till exempel linnetyg eller ulltyg. Naturmaterial är absolut att föredra. En (gärna äldre) duk eller spets är också fantastiskt att använda till ditt broderi. Spetsen exempelvis från ett gammalt örngott? Ett vackert redan befintligt broderi är fint som inspiration. Eller om du har något annat broderi som du tycker särskilt mycket om. Tapisserienålar och broderigarn.

Övrigt
Kursen ges i samverkan mellan Gotlands läns Hemslöjdsförbund och Studieförbundet Vuxenskolan. Att vi har möjlighet att genomföra kursen med låg avgift beror på att Hemslöjden fått extra resurser av Skolverket till denna kurs.

Ta med dig egen lunch och fika.

Ledaren
Jag heter Harriet Edfeldt och är utbildad inom konst och textil. Jag har bla gått en ettårig vävlinje på folkhögskola, treårig högskola inom textil på HDK Steneby och bildlärarutbildningen på HDK, Göteborg.

Textil är ett fantastiskt material. Jag tycker om att utforska dynamiken mellan bruksföremålet och det konstnärliga uttrycket. Ibland är det en (inre) konflikt och ibland en perfekt harmoni!

Anmälan görs HÄR!