Utställning Avig och rätt

Stickat av Evy Langlee och virkat av Maria Yvell.

Höstens stora utställning, Avig och rätt – maskor som förändrar, i Hallstahammars konsthall är ett spännande möte mellan mästerstickaren Evy Langlee och nyskapande gerillavirkaren Maria Yvell. Tillsammans visar deras verk den transformativa, nästan hypnotiska kraften i att skapa med garn.

Konsthallens 120 kvadratmeter fylls till brädden av stickade och virkade figurer, budskap, kläder och bilder i en myriad av färger och material – en utställning att låta sig fångas och förtrollas av. Trots att konstnärerna till en början verkar närma sig hantverket från olika håll finns likheterna där. Båda beskriver drivkraften, nästan besattheten i skapandet. Bara en maska till. Och sen en till.

Förutom de båda konstnärernas utställningar visar Västmanlands läns museum bildspel från sin föremålssamling. Bilderna tar besökaren med i en historisk resa som visar hantverk från förr med de trender som kommit och gått.

Kolbäcksdalens slöjdarförening medverkar med egna alster och erbjuder ett antal workshoppar samt demovisningar av tekniker. Deras viktiga uppdrag som traditionsbärare och hantverksgemenskap synliggörs genom att den nu delas till alla som vill delta. Alla workshoppar är gratis och material ingår.

Även Maria Yvell kommer under utställningsperioden att hålla i en workshop och besökare kan också delta i skapandet av ett multikonstverk på plats i konsthallen.

Plats: Kulturhuset i Hallstahammar, Parkgatan 7, Hallstahammar.
Period: Utställningstiden är 8 oktober 2022 till 14 januari 2023.
Vernissage lördagen den 8 oktober 10.00.
Öppet: Måndag och onsdag kl 10–17, tisdag, torsdag, fredag kl 10-18 samt lördag kl 10-14.

Utställningen är ett samarbete mellan Västmanlands läns hemslöjdsförbund, Hallstahammars kommun, Västmanlands läns museum och Kolbäcksdalens slöjdarförening.