1kvm lin i Dalarna

Välkommen att vara med och odla 1kvm lin!

På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten.

Linet delar en tusenårig historia med oss människor. Ett linstrå består av en inre del, ved och de fibrer som täcker veden. De långa fibrerna ligger som en krans runt veden. För länge, länge sedan kom människan på att om du skiljer veden och fibern åt så får du ett material som du kan spinna garn av. Den upptäckten har varit till glädje för både Farao och piga. Lin är en underbar växt och vi vill att fler ska lära känna den blå lilla blomman.

Så här går det till: Bor du eller är verksam i Dalarna och vill vara med? E-posta namn och adress till kattis.k.nordqvist@hemslojd.org så får du hem ett brev med fröer för ca 1kvm och en enkel odlingsinstruktion. Tips: en pallkrage är ca 1kvm. 15 maj är sista dagen att anmäla sig om fröerna ska ner i backen i tid. Linfröna ska i jorden från mitten av maj till början av juni.

Under odlingssäsongen kommer du få information om lin och inbjudan till olika linevenemang, digitala och fysiska. Du får bland annat möta Lina Sofia Lundin, textilkonstnär och medlemsföreningen Orsa lin och ull.  I slutet av augusti får du vara med och bereda lin. Vill du vara med och arrangera ett Bråkkalas kontakta hemslöjdskonsulent kattis.k.nordqvist@hemslojd.org.

kommentar: 1kvm lin startades i Västra Götaland.