Möt Karl Karlsson – garvargesäll

Garvaren Karl Karlsson är en av tio hantverkare som tar gesällbrev 2021. Här berättar han mer om sitt hantverk, gesällprovet och sin syn på Hemslöjden som branschorganisation.

Kollage som visar Karl Karlsson garvare och gesäll 2021

Visste du att Hemslöjden är branschorganisation för nio olika hantverksyrken? Det innebär att vi bedömer prov och avgör vilka som ska tilldelas mästar- eller gesällbrev. 

Att ta gesällbrev är en milstolpe i karriären för den som lyckas erhålla det. Det är ett internationellt bevis för omfattande yrkesskicklighet och hantverkskunnande.  

Garvaren Karl Karlsson är en av tio hantverkare som tar gesällbrev 2021. Så här svarar han på Hemslöjdens frågor. 

 

Hur fastnade du för garvning och hur har intresset utvecklats? 

– Jag hade testat på att garva något skinn innan jag började på Bäckedals folkhögskola, men när jag fick vara med om att förvandla ett slemmigt, lite illaluktande saltat fårskinn till en mjuk fin fårfäll (som jag fortfarande använder dagligen) så var jag fast direkt! 

Jag har, med tiden, hittat delar av garvningen som jag brinner för mer än andra och försöker fokusera på dom delarna men det finns ju så himla mycket att utforska inom hantverket så det kommer att vara en livslång process!

Vad skulle du säga är ditt signum som kännetecknar ditt hantverk? 

– När garvningen görs på rätt sätt så blir resultatet ett oerhört tåligt material som kan hålla över generationer. Skinn och hudar är en restprodukt av vår världs köttkonsumtion vilket gör läder till ett väldigt, miljömässigt sett, bra material.
 

Jag vill dock understryka att jag inte anser att vår köttkonsumtion är miljövänlig, men vi garvare tar helt enkelt reda på världens matrester som annars går till spillo!
 

Varför var det viktigt för dig att ansöka om gesällbrev?
 

– Gesällbrevet är både ett kvitto för mig själv på att jag har en viss nivå av kunskap inom hantverket men jag hoppas ju också att det kan hjälpa mig att lyfta yrket som helhet! 

Vad fick du göra i ditt gesällprov? 

– Mitt gesällprov gick ut på att garva 15 skinn av olika arter och olika metoder. Sedan skulle en arbetsbok skrivas för att kunna presentera hur jag gjort skinnen!
 

Vilket provmoment var svårast och varför? 

– Jag garvar nästan uteslutande skinn där pälsen tas bort så att garva ett viltskinn med pälsen kvar på var lite av en utmaning. Sälskinnet jag valde att göra blev jag dock väldigt nöjd med efter ganska många timmars slit!
 

Vilket provmoment var roligast och varför?
 

– Jag är i vanliga fall väldigt strukturerad när det kommer till att dokumentera när jag garvar skinn, så att få ta det till nästa steg och skriva mer utförligt hur jag gått till väga för att garva mina skinn tyckte jag var väldigt roligt och jag lärde mig mycket av det.
 

Om hantverket skall leva vidare krävs det att vi garvare lär oss att få ner de kunskaper vi har i händer, näsa och (ibland) mun på papper så att nästa generation kan ta till sig vad vi har lärt oss.
 

Vi har ju inga regelrätta recept på hur man garvade skinn för 200 år sedan att tillgå, men jag hoppas att recept från nutiden kan läsas av garvare om i alla fall 100 år.
 

Hur ser du på dig och ditt hantverks framtid?
 

– Hoppfullt! Jag tycker mig se att det finns en hel del människor som börjar få upp ögonen för detta underbara hantverk! Internet är ju, som så ofta, ett himla bra sätt att kunna nå ut till människor och att träffa likasinnade!
 

Folk börjar också intressera sig mer för vad läder är och hur det tillverkas. Jag hoppas att detta kan leda till att det ställs krav på producenterna att producera läder på ett miljömässigt hållbart sätt. 

 

Vad har du för förväntningar på Hemslöjden som branschorganisation?
 

– Jag tycker att det är otroligt viktigt att den traditionella skinngarvningen förvaltas inför framtiden och jag förväntar mig att Hemslöjden fortsätter att värna om hantverkskunskap som är på väg att glömmas bort. Jag hoppas att skinngarvningen nu hamnar i ett bredare sammanhang och att skinn och läder kan få en plats bland den slöjd som kanske ses som lite finare än det vi illaluktande garvare gör!
 

Mer om garvare Karl Karlsson 

Karl Karlssons garvning på Instagram 

Karl Karlsson garvning på Facebook 

Garvargesäller 2021