Sätergläntan

Sätergläntans huvudbyggnad på vintern

Sätergläntan är utbildningssäte och mötesplats för slöjd och hantverk. Vi arbetar för att slöjden ska ha en självklar plats i alla människors vardag.

Vi erbjuder studiemedelsberättigade heltidsutbildningar på tre år i slöjd och hantverk – form och kultur med inriktning på smide, sömnad, trä, väv och särskilda slöjdtekniker. Sätergläntans utbildningar står under statlig tillsyn av Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Sätergläntans utbildningar för yrkesverksamma såväl som fritidsslöjdare i hantverks- och slöjdtekniker. De bedrivs som 1-veckorskurser på plats eller som distansutbildningar om 5 eller 10 veckor under respektive 6 eller 12 månader med träffar på plats. Vi samarbetar även för att erbjuda utbildningar som kan komplettera och förmedla specifika slöjd- och hantverkskunskaper till organisationer, företag och andra utbildningssäten.

Sätergläntan är en drivande kraft i arbetet med att bevara men samtidigt utveckla kunskaper och handaskicklighet inom slöjd och hantverk. Våra utbildningar kombinerar en gedigen kunskap om materialen, teknikerna och verktygen som historiskt använts inom slöjd och hantverk medan vi samtidigt har en djärv lekfullhet i hur de tillämpas idag. Samarbete mellan de olika inriktningarna, entreprenörskap och produktutveckling utgör också viktiga inslag i våra utbildningar.

Till Sätergläntan är skickliga och erfarna slöjdare, hantverkare, formgivare, konstnärer och andra kulturarbetare knutna som pedagoger, föreläsare och inspiratörer.

Sätergläntans butik erbjuder litteratur, material, verktyg och redskap för dig som vill slöjda. Vi har även noga utvalda föremål från Sveriges främsta slöjdare.

Sätergläntan är beläget i Insjön, Dalarna.

Relaterat ur Slöjdkalendern

Trasvävar

Trasmattor är världens bästa återbruk. Välkommen till en inspirerande kurs i trasmattans värld. Här får du användning för det mesta...

Den fascinerande Korsnäströjan

Lär dig om den fascinerande Korsnäströjan som fenomen samt hur du kan tillverka en tröja i praktiken. Under kursens gång får du lära...

Storytelling för stickare: sticka vantar och fotografera

Under Majas handledning får du komponera ditt eget vantmönster utifrån traditionella symboler och motiv. I samband med detta får du också tips...

Introduction to Fair Isle Yokes

Join Hazel Tindall in learning the Shetland way of creating Fair Isle yokes and how it differs from the Scandinavian...

Virkning i dräktplagg, teknik och historik

Virkning med fasta-, eller smygmaskor har i den folkliga traditionen använts till dekorativa plagg såsom pälsband, hängslen,...