Övre Hälsinglands Hemslöjdsförening

”Lingarn och lintråd från Ljusdal, lärft och buldan från Järvsö. Knyppling, långsöm och korssöm från Delsbo. Stickning från Bjuråker och näversöm från Forsa. Kjoltyg från Bergsjö med sockenrandningar lämpade inte bara för sockendräkten utan också som möbeltyg. Träsniderier från Ilsbo och ädlaste damast från Harmånger och Jättendal.”

Så livligt gick det till 1911 när hemslöjdsföreningen startade sin verksamhet.

Då fanns en samling av textila föremål som hade samlats ihop och ordnats under 1890-talet av Helsinglands Fornminnesssällskap. Det fanns hushållsskola och arbetsstuga i Hudiksvall som undervisade i husslöjd/ hemslöjd. Från 1908 hölls årliga sommarkurser i vävnad och samma år öppnades ett hemslöjdsmagasin i Hudiksvall, Övre Hälsinglands hemslöjd, med försäljning av hemslöjdsprodukterna och så 1911 bildades Övre Hälsinglands hemslöjdsförening. Den som utvecklade och organiserade allt detta var Stina Rodenstam (f. 1868). Hon var utbildad slöjd- och skolkökslärarinna. När Riksförbundet bildades 1912 blev hon också invald i styrelsen. 1922 blev Stina Rodenstam den allra första nationella hemslöjdskonsulenten som då kallades statens extra instruktör i hemslöjd. Hennes uppgift var att göra inventeringar av det gamla textilbeståndet i allmogehemmen och hon var också en över hela landet efterfrågad föredragshållare. Hon reste från Ystad till Haparanda.

Övre Hälsinglands hemslöjdsförening har haft skiftande verksamhet och aktivitet under åren men hemslöjden har alltid haft en stark ställning i Norra Hälsingland. Föreningen omfattar numera Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner. Hemslöjdsmagasinet som burit samma namn som föreningen har samarbetat med föreningen men alltid drivits i privat regi lades ned 2017.

Hälsinglands museum förvaltas idag en stor textilsamling. En del av samlingen kommer från Stina Rodenstam och vår förening. Numera finns möjlighet att se delar av samlingarna på Digitalt museum. Bl a utställningarna Kjolväskor och Hjärtevärmare.

https://digitaltmuseum.se/owners/S-HM

Aktiviteter och projekt

Du som är intresserad av hemslöjd – av att bevara, förvalta, utveckla eller skapa nytt, tekniker, konstnärligt uttryck, design, form och färg …. välkommen som medlem och delta i våra aktiviteter. Du hittar dem i Slöjdkalendern eller på vår facebooksida.

https://www.facebook.com/ovrehalsinglandshemslojdsforening/  

Slöjdtävling

Fram till 31 oktober pågår Gästrike-Hälsinge hemslöjdsförbunds Slöjdtävling på temat Monogram och bomärken. Prissumman är 10 000:- och ska delas till minst 2 vinnare som utses den 21 november. Inlämning av material sker på Hälsinglands museum samt på muséerna i Bollnäs, Gävle och Ljusdal Mer info finns på vår Facebooksida. Se länk ovan.

Relaterat ur Slöjdkalendern

Graffiti

Graffiti i Borgarparken, Hudiksvall Måndagen den 5 oktober 17 - 19 Handledare finns på plats vid graffitiplanket och det blir graffiti på temat - hur...

Sidenmålning

Tisdagen den 6 oktober 17 - 19 blir det sidenmålning på fritidsgården, Brandgaraget, Hudiksvall Vid målning på siden använder man färger som flyter ut...

Gör din egen ostkorg

Vi gör en ostkorg med karvsnitt och björkrotsbindning som vi sedan använder för att göra en färskost. Ostkorgen består av en botten med karvsnitt och...