Växtfärgning – färg och mönster från naturen

I alla tider har människan färgat med naturliga pigment. kursen är för dig som vill lära dig grunderna i att växtfärga textil för att kunna experimentera dig fram med olika färger och mönster.

Under två dagar växtfärgar och skapar vi mönster på tyg av olika kvalitéer med bland annat björklöv, lökskal, blommor, granatäppleskal, bönor, svart ris, krapp och bresilja.

Vi går igenom hur man behandlar/betar tygerna för att få färgen att fästa, vi provar också på olika tekniker såsom bundledye, dipdye och shibori för att skapa effekter och mönster. Vi experimenterar med hur ph-värdet påverkar färgningen med surt respektive basiskt. Under arbetets gång finns möjlighet att reflektera och samtala kring hållbarhet och hur man kan ta hand om sina rester i köket för färgning. Växtfärgning är en spännande process där man inte alltid vet hur resultatet blir vilket också är dess stora tjusning. Vi går även igenom hur man kan göra sina egna bivaxdukar av återbrukad bomull. Syftet med workshopen är att du ska få kunskaper för att kunna fortsätta experimentera på egen hand.

Fika och kaffe/te ingår i kursavgiften

Lunch tas med av deltagarna

Tag med: Visst tyg ingår i kursen. Det går också att ta med mindre ljusa textilier naturmaterial i siden, bomull,bambu,lin och ull.

Ledare:

Ylva Sahlström, Textilkonstnär och kostymör utbildad på Konstfack, Nyckelviksskolan och Sätergläntan @ruttextile

Mira Svanered, utbildad textilare, fotograf och byggnadsvårdare  @miragundel

Plats, Bjuråkers Forngård

Kursavgiften kan komma att sänkas om restriktionerna ändras och vi kan ta in fler deltagare

Sista anmälningsdag 18e Juni. Anmälan till Vuxenskolan Gävleborg