Var vid gott mod – Föredrag om Märta Måås-Fjetterström

Föredrag av journalisten Annika Persson på Hemslöjdens dag 2021 i Falkenberg.

Märta Måås-Fjetterström förnyade svensk textilkonst med inspiration från hemslöjdens traditioner såväl som orientaliska mönster och den moderna arkitekturen. Under sin livstid blev hon en uppburen och hyllad konstnär och entreprenör. I vår egen tid växer intresset för hennes arbete på nytt. Mattorna lockar köpare från hela världen och utställningar med hennes verk drar storpublik.

Men litet har varit känt om henne som person. Efter hennes död 1941 brändes brev, foton, skisser och anteckningar. När en bevarad brevsamling dök upp för några år sedan, med brev skrivna under hela hennes liv till den nära väninnan Clary Hahr, öppnades möjligheten att ge en rikare bild av hennes liv.

Journalisten Annika Persson har med hjälp av breven, men också artiklar, böcker, mötesprotokoll och fotografier, återskapat Märta Måås-Fjetterströms historia. Boken som föredraget bygger på gavs ut i april 2021 på Albert Bonniers Förlag.

Följ med till en tid när svensk textil drog kungligheter, adel och kändisar till de stora internationella utställningarna. När kvinnorna slogs för rösträtt och fick den. När fotsida kjolar och hellånga ärmar gav biljett att röra sig i världen. Och när tecknaren Märta Måås-Fjetterström tog för sig av all den nya friheten, skapade sig ett eget rum och levde i mötena med sina älskade kollegor och kamrater i ett av de första kvinnliga yrkesnätverken.

Föranmälan. Begränsat antal platser, vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Föredraget är ett samarbete mellan Falkenbergs hemslöjdsförening, ABF Halland, Rian designmuseum och Kultur i Halland – Slöjd