Vantar från Jukkasjärvi

Fulltecknat

Du får prova på den traditionsrika stickningen från Jukkasjärviområdet i Norrbotten.

 I dag kallar vi området för Kirunaområdet, men när mönstren till dessa vantar började stickas i området var staden Kiruna inte påtänkt. Området kallades ”Jukkasjärvi Lappmark”, ett vidsträckt område längst i nordväst i Sverige.

Huvudkyrkan låg i byn Jukkasjärvi. Via spännande gravfynd från 1600- och 1700-talen kommer vi under två dagar att följa vantmodeller och mönster ända fram till dagens rika tradition. När kyrkan anlades i början av 1600-talet i samband med Sveriges kolonisering av området, valdes en plats där människor redan möttes för handel och umgänge: Det gamla namnet på Jukkasjärvi är Čohkkiras, som betyder ”mötesplats”. Namnet skvallrar om områdets goda kommunikationer och en stark handelstradition. Här förekom stickning tidigt.

Vi kommer att följa Teres Torgrim i spåren, och Du får veta mer om en intressant vantsamlerska och nomadlärarinna under kursens gång.

Vi fokuserar den 3/11 på flerfärgsstickade vantar och njuter av en stor färgrikedom.

Förkunskaper: Räta och aviga maskor

Kursledare: Erika Nordvall Falck, tidigare Pavval

Anmälan görs på vår hemsida www.kalmarhemslojd.se, telefon 0481-167 50 eller kansli@kalmarhemslojd.se

Vi följer traditionen och arbetar med strumpstickor (eller rundsticka om du föredrar det) och rent ullgarn. Tag med material från eget lager, eller köp garn/stickor på plats till självkostnadspris. Mer information i samband med anmälan!