Utställningen Lin för Livet visas i Oskarshamn

En vandringsutställning producerad av landets hemslöjdskonsulenter och slöjdutvecklare med textil specialkompetens

 Lin är en mångsidig växt med en fantastisk historia. Redan för 6 000 år sedan visste egyptierna hur linne blir till. I Sverige var linnet livsviktigt fram till att bomullen introducerades. Idag är linet viktigt igen för att det är en fiber som vi kan odla och utvinna här, där vi är. Dessutom vi kan vi göra det på ett hållbart sätt.

Lin för livet är en disktrasa som torkar köksbordet en regnig tisdagsmorgon. Det är en skjorta som du har på dig på jobbmötet. Lin för livet är handduken du sveper om dig efter ett dopp i havet, påslakanet i sängen, duken på födelsedagskalaset, det återanvändbara kaffefiltret och golvet du går på. En inblick i det lin som finns i livet, för livet.

 Lin för livet visades för första gången på Vävmässan i Halmstad i september 2022 och fick ett mycket fint emottagande. Missa inte chansen att se den när den kommer till Oskarshamn. Välkomna!

 

Aktiviteter under utställningsperioden:

28 januari kl 11.00 är det vernissage för utställningen på Konsthallen. Då kommer Frida Persson, trädgårdsmästare på Kulturreservatet Stensjö by att berätta om hur de arbetar med lin i Stensjö. Därefter gör hemslöjdskonsulent Thea Östin en guidad visning av utställningen.

11 februari kl 11.00-ca13.00 gästas Konsthallen av Anita Lundgren, grundare av Östgötalin och handvävaren Anne Elmdahl. Anita kommer att dela med sig av sina erfarenheter av linodling och beredning. Anne kommer prata om att väva med lin, utifrån sina linnevävar som också visas i Konsthallen under perioden.

15 februari kl 19.00-ca 20.30 arrangeras en digital föreläsning med representanter från tre olika utbildningar på Capellagården på Öland, som alla arbetar och använder lin på olika sätt i sina utbildningar och hantverk.

Medverkande:

Berit Grybäck, utbildningsledare på Textilavdelningen

Victoria Brännström, utbildningsledare på Byggnadsvårdsavdelningen

Andreas Bergman, studerande på Keramikavdelningen

Mejla Thea Östin för länk till föreläsningen, som kommer att hållas över Teams thea.ostin@kalmarhemslojd.se

 

Till utställningen finns foldern Lin för livet som man kan ladda ner här:

Lin_for_livet_2022_folder

 

I utställningen finns även föremål som du kan göra själv. Därhittar man bland annat vävsedeln till gardinen Lina,som är hämtad ut Kalmar läns Hemslöjds arkiv.

Gå in på hemslöjdskonsulenternas hemsida för att ladda ner PDF:er med beskrivningar:
www.hemslojdsguiden.se