Föredrag om kinesiska textilier

Textil i Kina

Textil i Kina

Kerstin Andersson är sinolog och arbetar sedan mer än 30 år tillbaka som färdledare i Kina och dess grannländer, framför allt med resor i samarbete med Hemslöjden, inriktade mot hantverk och textil. Under årens lopp har Kerstin gjort ett 40-tal olika hemslöjdsresor till Kinas alla hörn och även till grannländerna som Yttre Mongoliet, Vietnam, Laos, Kambodja och Burma (Myanmar). Den mest populära resan har varit textilresan till mellersta Kina där man förutom de allmänna sevärdheterna ser sidentillverkning, indigofärgning, broderi, väveri och flera workshops där man får göra en hel del själv.

Vi får en historisk tillbakablick och med hjälp av många bilder se mycket om de olika typer av textilier som produceras i Kina, både de inhemska, som siden och rami, och de som kommit från annat håll, som till exempel bomull, vilket kom in från Indien redan under Han-dynastin för 2000 år sedan. Vi får se hur de olika typerna av textil utvinnes och behandlas. Vi får se färgning med indigo och olika typer av broderier som produceras av några av Kinas 56 olika folkslag.

Vi får stifta bekantskap med indigofärgning, reservagefärgning, vaxbatik och plangi och vi får se exempel på olika typer av broderier.

Ingen kostnad men anmälan till annsofie.magner@me.com senast den 3/10. Vi bjuder på fika!