Sy folkdräkter från Vingåker och Österåker

Att ha på sig en folkdräkt till festliga högtider är något som blivit allt populärare. Nu har du möjlighet att påbörja, komplettera, förändra din dräkt eller kanske sy ett folkligt plagg att använda till din moderna garderob. Materialet i folkdräkterna är naturmaterial och sömnaden görs för hand för bästa passform.

Under kursen har du möjlighet att sätta igång med den dräkt du vill sy. Sy ett nytt plagg som till exempel ett livstycke, väst, linneplagg eller kjol, förändra plagg som inte passar eller helt enkelt sy ett folkligt plagg att använda till din moderna klädsel. Ett folkligt livstycke utanpå en blus kan bli som ett smycke. Du får hjälp med hur du påbörjar ett nytt kroppsanpassat plagg och hur du klipper ut mönsterdelarna, lära dig de vanligast förekommande handsömnadsteknikerna som används i dräktsömnad och förståelse för materialens egenskaper och användning samt hur du pressar de sydda sömmarna. Vi syr i huvudsak för hand med vaxad lintråd så nålar, tråd, sax och vax är det du behöver i verktygsväg. Till din hjälp och som handledare finns folkdräktssömmerskan Kerstin Nordlinder Arlid.

Materialsatser och mönster till de sörmländska dräkterna samt material och sömnadstillbehör som passar alla dräkter, finns att köpa i museibutiken inför eller under kursen tillrabatterat pris.

Ta med: Du står själv för det material du behöver till dina plagg och behöver du inhandla eller komplettera är museibutiken öppen. Ta gärna med dig egna redskap och verktyg som nål, sax, fingerborg och måttband. Till sömnaden behövs lintråd 35/2, 40/2 och 60/2 samt vax och ska du sy ett provplagg behövs även stadigt bomullstyg. Dessa material finns även i museibutiken om du inte har själv. Ett mönster på det plagg du tänker sy behövs också och vill du ha hjälp med att hitta ett så kan du vända dig till butiken eller kursledaren.

Kursledare: Kerstin Nordlinder Arlid är folkdräktssömmerska med över 15 års kunskap och erfarenhet i hand- och dräktsömnad. Hon är utbildad vid Sätergläntan – institutionen för slöjd och hantverk i sömnad samt har en pedagogisk slöjdlärarutbildning med i bagaget. Kerstin bor utanför Linköping, men är uppvuxen i Stockholm och har framförallt sin kunskap i Blekinges, Sörmlands och Östergötlands dräktskick. Oavsett vilken dräkt som ska sys är ändå handsömnadsteknikerna, plaggens mönster och materialen desamma eller liknande och med en grundkunskap kan man använda detta i alla slags dräkter.

Kostnad: 1 900 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1 700 kr, ungdom 16-25 år: 1 100 kr. Här blir du medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland för 200 kr/år, 275 för familj.

Anmälan biljettköp: Senast 15 augusti på Sörmlands museums websida.

Kursen arrangeras i samarbete mellan Hemslöjdsföreningen Sörmland, Sörmlands museum och Hemslöjdens kurser.