Sommarkurs i dräktsömnad

Är du sugen på att gå en lite längre kurs i folkdräktssömnad nu i sommar? Då kommer här ett erbjudande att vara med på en fem-dagars kurs med vägledning av folkdräktssömmerskan Kerstin Nordlinder Arlid. Kerstin har hållt helgkurser i folkdräktsömnad i tre års tid. Kurserna har varit mycket omtyckta av deltagare som återkommit om och om igen.

Under sommarveckan får du jobba med det arbete du vill lägga ner tid på och det kan vara rätt tillfälle att sätta igång med att sy sig ett nytt livstycke från grunden. Eller så lägger du fokus på att göra färdigt de där detaljerna som känns lite svåra att göra själv där hemma. Här finns helt enkelt möjlighet att komma en bra bit framåt med sin folkdräkt, om inte helt färdig.

Vi kommer att gå igenom lite historia om de olika dräktdelarna, dräkter som helhet och hur man faktiskt klär på sig en dräkt. Påklädningen blir just utifrån hur dräkten bars i Blekinge, men kursen behandlar allmänt folkligt dräktskick och du behöver inte sy en Blekingedräkt för att delta. Kerstin har kunskaper i både sömnadstekniker, tillskärning och historia och har gått utbildning på Sätergläntan samt läst textilvetenskap vid Uppsala universitet.

 

Du tar med dig ditt material som du kommer att behöva för sömnad. För dräkt- och handsömnad behövs:

Yttertyger och fodertyger, beroende på vilket plagg du har tänkt sy på

Stadigt bomullstyg/lakansväv för toilesömnad.

Lintråd att sy med i grovlek 35/2, 40/3, 40/2, 60/2 eller tunnare för mycket tunna och fina tyger och band.

Nålar, vax, sax, måttband och tråckeltråd (en bomullstråd som är lättare att dra av).

Mönster till plagg som du har tänkt sy.

Kerstin har en del mönster, så maila i förväg vid frågor om det eller om du undrar om något kring t.ex. material. Om du redan har några dräktdelar som du vet att du kommer att använda är det bra att ta med dem för att prova ut allt tillsammans.

 

Under kursveckan kommer vi att hålla till i Slöjdhuset i Ronneby, men vi rekommenderar att ni även passar på att njuta av de fina omgivningarna i och utanför staden. T.ex. finns det fina kulturreservatet Ronneby brunn och brunnspark, där det även finns flera boendealternativ.