Slöjdfestival på Sjungaregården

Västerbottens läns hemslöjdsförening är stolt samarbetspartner till Slöjdfestivalen på Sjungaregården.

 

EVENEMANGSBESKRIVNING

Nu slår vi upp portarna för Sjungaregårdens nya slöjdfestival! Tillsammans med Västerbottens läns hemslöjdsförening bjuder vi på ett fullspäckat schema med textil- och hårdslöjd. Föranmälan krävs! Varje del går att boka för sig men vi erbjuder också ett förmånligt slöjdpaket för båda dagarna. I paketet ingår en av kurserna på fredagen, en workshop på lördagen samt Rhythm and slöjd med Jögge Sundqvist. Uppge vid bokningstillfället vilken kurs och workshop du önskar gå på! Lunch ingår på fredag, övriga dagar finns lunch, fika och middag att köpa. Paketpris: 1 440 kr (ordinarie pris 1 690 kr). Behöver du boende så bokar du detta på Granö Beckasin, där finns hotell, stugor och campingmöjligheter. Välkomna!

 

Program:

Fredag 17e juli

Vi samlas på Sjungaregården vid 9.30 för att sedan gemensamt ge oss av till dagens olika destinationer.

Slöjden i skogen, ca 10:00-15:00

Följ med ut i skogen och lär dig om vad naturen kan erbjuda i slöjdväg! Vi berättar om skogen vi vandrar i, slöjdens traditioner och vår tids längtan att skapa egna föremål. Vi letar slöjdämnen och berättar om hur man hittar ämnet till en krokvuxen slev, en grenhängare, bärträn eller andra alster. Vi gör även en hastkåsa som du kan dricka ditt vatten ur. När vi hittat ämnen sätter vi oss i skogen och slöjdar med yxa, kniv och skedkniv. Passar både nybörjare och dig som har vana. Kursledare: Andreas Neves, Felix Wink/Isac Enetjärn, Bengt Waldemarson m fl.

Pris 990 kr (material och matsäck ingår!)

Slöjden på gården, ca 10:00-15:00

Att kunna laga och lappa var förr en nödvändighet och nu börjar vi åter se det smarta med att förlänga livslängden och laga det som blivit trasigt. Kristina Ersviken m fl kommer leda oss genom lappandet och lagandets konst i Sjungaregårdens historiska miljö. Att leva hållbart är att ta vara på de saker vi har så ta med dina slitna saker så du får tips på hur du på bästa sätt kan laga och restaurera dem.

Pris 990 kr (material och matsäck ingår!)

Resten av dagen finns det möjlighet att hänga på Sjungaregården eller Granö Beckasin och slöjda tillsammans!

Lördag 18e juli

OBS! Då alla workshops går samtidigt 9:00-12:00 kan du endast boka plats på EN.

Skulptera med metalltråd
Välkomna på workshop med metalltrådskulptören Matilda Bengtsson. Under dagen kommer Matilda berätta om sitt arbete som metalltrådskulptör och vi kommer tillsammans prova på materialet, deltagarna kommer fritt få välja vilket/vilka alster man vill skapa. Exempel kan vara träd, myror eller fåglar. Materialet vi kommer att arbeta i är tråd i mässing, koppar och järn. Material ingår och det kan vara bra att inte ha på sig allt för ömma kläder.
Pris 500 kr (material ingår, max 15 deltagare)

Virka med nål, brodera med tråd
Tillsammans med Ulla S Persson bjuds ni in till en resa i linets tecken. Ulla har förberett material och ni får möjlighet att virka en brosch eller tvinna ett halsband. På plats finns det lintråd och garn som kittlar ditt kreativa sinne för färg, virknålar, dekorationer till din brosch och vi använder även det som naturen erbjuder. Om du har knappar, gamla smycken eller pärlor som du skulle vill använda så ta gärna med dem. Passar både vana och nybörjare! Workshopen avslutas med en kort bildvisning. Pris 500 kr (material ingår, max 10 deltagare)

Allt är guld som glittrar – en introduktion till grannlåtsbroderi
Skapa grannlåt med gamla knappar, trasiga smycken, små fina bandstumpar och vackra tygsnuttar. Vi tar tillvara på allt som glittrar eller sprakar av färg och skapar unika smycken tillsammans. Du vägleds genom processen av Emma Ewadotter, brodös med inriktning på yllebroderi och grannlåtsbroderi. Medtag broderinålar, broderigarner om du har och en vass sax. Visst material ingår i kursavgiften. Om du har knappar, gamla smycken eller pärlor som du skulle vill använda så ta gärna med dem. Pris 500 kr (material ingår, max 12 deltagare)

Lär dig tälja med yxa, kniv och skedkniv
Tillsammans med Andreas Neves, slöjdlärare på Vindelns folkhögskola, får du lära dig att använda täljgrepp och hur du använder yxa, täljkniv, skedkniv på ett säkert och effektivt sätt. Vi börjar med en gemensam uppgift där vi går igenom några grundläggande täljtekniker och sedan får du välja att göra en sked till gröten eller en smörkniv. För nybörjare och vana. Pris 500 kr (material ingår, max 10 deltagare)

Testa att tälja – lär dig göra knopplister
En knopplist kan vara grov eller fin, lång eller kort, ha få eller många pinnar. Alla lämnar de dock utrymme för skaparglädje. Tillsammans med Roger Sundqvist tillverkar vi praktiska och dekorativa lister att hänga kläder, handdukar eller mössan på. Pris 500 kr (material ingår, max 10 deltagare)

15.00 Föreläsningar och demos – fri entré!
Vi bjuder på föreläsningar och demos. Bengt Waldemarsson, slöjdare som bland annat håller i kurser via Morakniv är med, samt även länshemslöjdskonsulenterna i textil- och hårdslöjd. Därefter slöjdhäng på Sjungaregården. Vi tänder en eld, kokar kaffe, grillar korv, slöjdar tillsammans och vill någon ta fram en gitarr och sjunga en visa är det mycket uppskattat!

19.00 Rhythm and slöjd – Jögge »Surolle« Sundqvist
Berättelser och slöjdhistorier med trä, svett och rock ’n’ roll Till musik av Chemical Brothers, Arvo Pärt och egenkomponerad musik genomför Jögge Sundqvist sin slöjd- och berättarföreställ- ning. I rytm till musiken slöjdar han en burk ur ett färskt träämne samtidigt som en berättelse om processer bakom slöjdandet växer fram. Här ryms tankar och historier om krokiga björkar, hans fars hästtäljning och om mustig folkkonst.
Entré 170 kr (200 kr ink fika)

 

(Anmälan görs på arrangörens hemsida)
Fullständig information och anmälan finns på: www.granobeckasin.com/sjungaregarden