Slöjda en egen räfsa och upptäck hur vårens trädgårdsarbete blir trevligare och roligare. Räfsan är ett enkelt vardagsföremål som gömmer mycket kännedom om materialets egenskaper liksom kunskap och skicklighet i bearbetning och sammansättning av trä. På kursen tillverkar du en egen räfsa och får med dig många kunskaper och insikter. Du lär dig om olika träsorters egenskaper, du får se olika räfsor och diskutera olika konstruktioner, samt får lära dig om olika tekniker och verktyg som kan användas vid tillverkning.
Räfsor fanns det många på varje gård. När fler personer var sysselsatta i manuellt arbete, var räfsan flitigt nyttjad, vid slåtter av ängar och vid fagning av hagar. Det är många äldre som i sin barndom fick tälja räfspinnar som ersättning till de som emellanåt gick av. De fick höra hur olika träslag lämpade sig för räfsans olika delar. Där egenskaper som seghet, hårdhet, lätthet m.m. anpassades och efterfrågades beroende på del.
Räfsan är ett enkelt föremål, men som rymmer mycket materialkunskap. Skaft ska vara lätta och sköna att hålla i, men också starka och elastiska så de inte går av. Räfspinnar ska vara hårda och sega, så de tål slitage samtidigt som de inte bryts av för lätt.
På kursen slöjdar vi en räfsa till att kratta löv eller gräs med. Vi inleder med att gå igenom olika typer av traditionella räfsor, olika träslag som används till räfsans olika delar, olika sätt att sätta ihop skaft och räfshuvud (kammen) samt olika typer av räfspinnar. Vi använder oss av krympteknik, det vill säga ett torrt skaft och torra räfspinnar krymps fast i ett fuktigt huvud. Skaftet görs i färskt virke som efter bearbetning torkas. Kammen (huvudet) klyver vi fram och bearbetar med olika verktyg som yxa och bandkniv. Pinnarna klyvs fram och täljs till rätt form och passning i hål.
Vi inleder det praktiska arbetet med en kort genomgång av täljgrepp samt täljning med yxa. En viss vana att hantera yxa och täljkniv är bra att ha när du går kursen.
Kursledare är Mette Handler, en mycket erfaren slöjdare och kursledare som håller kurser över hela landet. Många har lärt sig hantera yxa och kniv eller bygga grindhus under Mettes handledning.
Kostnad: 3150 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 2950 kr, ungdom 16-25 år: 2150 kr. Här blir du medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland för 200 kr/år, 275 för familj.
En materialkostnad tillkommer med cirka 350 SEK och betalas på plats.
Anmälan och biljettköp: Senast 24 mars på Sörmlands museums websida.
Kursen arrangeras i samarbete med Sörmlands museum och Hemslöjdens kurser.