Prova på delsboknyppling

I Delsbo i Hälsingland har knypplingen varit mycket omfattande långt in på 1900-talet. Här har det dokumenterats två skilda sätt att knyppla. En äldre tradition utan mönster och stödnålar inne i spetsen, och en yngre som har levt kvar till idag och som är förknippad med släkten Rudolphi. Ett underlag av näver har använts med uppstuckna hål som stöd på rullen. Det uppstuckna hålsystemet gör att olika mönster kan knypplas i samma spets. Det har utnyttjats i en del äldre textilier där både årtal och initialer har knypplats in.

Svartluvespetsarna och de flesta av de breda spetsarna har tydliga bottnar där mönsterformerna ligger på. Den varianten av spetsar var mycket vanliga under 1700-talet.

De textilier från Delsbo som har knypplade spetsar är, förutom huvudbonader, hänglakan, örngott, handkläden och bårkläden. Bårkläden användes till att bära kistan till graven.

De äldre linnetextilierna har spetsar knypplade i vitt lingarn. Under 1830-talet börjar rött bomullsgarn användas till en del mönsterformer i spetsen. Efter 1845 knypplades de flesta spetsarna i enbart bomullsgarn. Då kommer den Amerikanska bomullen som både är billig och lätt att färga jämfört med det handspunna lingarnet.

(Information från Hemslöjdsguiden)

Upplägg
Teoriprat, historiskt
2 spetsar Rakkork och Fyranåls fyrkant

Bra att veta
Medtag med fördel egen knyppeldyna.
Vid anmälan ange om det finns behov att låna knyppeldyna och om det finns några allergier.
Kursdagen riktar sig i första hand till de som har knypplingserfarenhet men nybörjare är också välkomna. Då det erbjuds 16 deltagarplatser och varierande förkunskapsnivå kan det bli en del väntan på hjälp…

Ledare och hjälpledare:
Anne-Marie Bergman, Eva Rudolphi och Susanne Klingefors

Åhs bönhus, Delsbo forngård

Kostnad:
250kr ink. lunchsmörgås och material.

Anmälan https://www.sv.se/…/kurser/prova-pa-delsboknyppling-91615/

Arrangör:
Delsbo Hembygdsförening Övre Hälsinglands Hemslöjdsförening i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan