INSTÄLLD! Naturlig färgning på tyg 4 – 5 maj i Forsa Hälsingland

Varmt välkommen till en kurs i naturlig färgning på tyg 4 – 5 maj, Forsa folkhögskola

Hälsingland och Hudiksvall med Forsa folkhögskola har en lång tradition av att färga garn. Stina Rodenstam anordnade kurser vi Lillfjärden och från och med 1923 anordnas kurserna vid Forsa folkhögskola. Under kurserna färgas garn och nu vill vi erbjuda en kurs för att färga på tyg.

Vi är omgivna av möjligheter till att skapa färg på tyg! Lär dig färga textil med “skräp” som finns nära, exempelvis lökskal, bär och rostiga spikar på tyg. Vi pratar även om hur fibern kan förberedas inför färgning (betas) och provar också klassiska färgämnen som krapp (varm röd) och koschenill (kall röd).
Kursledare Petra Holmberg, Stockholm.

Ingår: sidensjal, tygbitar i siden, bomull, linne, ull.
Om du vill färga något litet hemifrån går det i mån av plats. Maxstorlek en t-shirt eller tunn blus som gärna får vara fläckig, vit eller i ljus färg i rent naturmaterial eller en liten garnhärva.

För bästa resultat bidra med exempelvis:
• vissna eller färska färgglada blommor/växter från köpebuketter, hem och trädgård eller naturen, t ex rabarberrot
• skal och kärnor av avokado (färska eller torkade luftigt, skiva kärnorna färska)
• lökskal (gul och röd) – samla hemma efter matlagning och gräv i mataffärens lökbehållare
• överblivna bär
• granatäppelskal
• rostiga saker (max 5 cm stora) om du har

Målet med helgen är att inspirera till en värld av färger, experimentera och uppmärksamma hur textilfärger kan bli mer klimatsmarta och miljövänliga samt ge en inblick i ett omfattande kunskapsområde som vi människor har hållit på med i tusentals år och att inspirera till att fortsätta själv hemma efter workshopen.

Jag ser fram emot att träffa er och dela denna helg med er.

Avgift 1000:- för medlemmar i hemslöjdsförening och 1200:- för övriga
Lunch och fika båda dagarna 400:-. Boka när du anmäler dig.
Det finns möjlighet att boka övernattning på folkhögskolan.

Anmälan senast den 22 april till https://www.sv.se/…/kurser/naturlig-fargning-pa-tyg-91836/

Arrangör Övre Hälsinglands hemslöjdsförening, Hälsinglands museum, Forsa folkhögskola samt Studieförbundet Vuxenskolan, Gävleborg med stöd av Hudiksvalls kommun

Om mig, Petra Holmberg, artistnamn slow creations (Instagram https://www.instagram.com/slowcreations/)

Jag var med då min mamma gick kurser i att växtfärga ullgarn på mitten av 1980-talet och blev fascinerad, sedan la jag märkte till den internationella nya färgningsvågen runt tidigt 2010-tal. Sommaren 2014 gick jag Sveriges första universitetskurs i naturlig experimentell färgning på Högskolan för design och konsthantverk (på Stenebyskolan, Dalsland) för Jeanette Schäring. Jag är medlem i Stockholms läns hemslöjdsförening och har hållit kurs där. Har gått shibori-kurser på Handarbetets vänner skola och gick ut basåret där juni 2023.
Jag har exempelvis samarbetat visuellt (foton) med musiker som a gilbert play, Oscillator och jag färgar merch (t-shirts) åt bandet bob hund (http://bobhundshop.se/products/grupparbeten), bandet Cardiff (Orange, Kalifornien) har beställt ett scentyg i siden (2019).

Uppdrag i färgning åt bl a Spirit of Threads.

Jag har hållit workshops sedan 2015 i bland annat Stockholm, Borås, Piteå, Göteborg, Tokyo och Berlin. Jag var på stipendium från Japanstiftelsen i några veckor 2017 för att studera japansk växtfärgning och mönstringstekniker på tyg.

Jag har undervisat i naturlig färgning (monokroma, enskilda färgningar och paketfärgning) på bl a Handarbetets vänner skola sedan 2018 för eleverna på sömnadsutbildningen.

Medverkade som en av ett dussintal svenska färgare i Sörmlands museums utställning ”Inte bara färg. En utställning om naturens färger, kungliga förbud och hemliga recept” 2022.