Lär dig grindvävstolens grunder – väv en handduk!

Lär dig väva i en grindvävstol!

En grindvävstol är en liten, portabel vävstol som är enkel att sätta upp och väva i. Grundbindingen är tuskaft, men det finns många möjligheter att utveckla vävandet med plockade mönster, flera grindar och variationer i material, form och färg.

I den här kursen håller vi oss till grunderna och väver en liten handduk och/eller duk i cottolin och bomull. Bindningen är tuskaft vilket är lämpligt för en handduksväv, samt för att leka med färgerna och hur de blandar sig i väven. Varje deltagare får formge och väva sin egen handduk/duk, samt väva en provbit, total vävlängd ca 1,2 m. Grindvävstol får du låna av kursledaren. Genom detta lär du dig hur grindvävstolen varpas, grinden träs och trådarna spänns. Du får tekniska tips och råd kring vävningen för att hålla rätt spänning och få fina kanter. Montering och tvättråd ingår också.

Kursen passar fint för den som är nyfiken på vävning i grindvävstol och är en bra nybörjarkurs. Passar också för den som gillar form och färg.

Kursledare är Hilde Opedal Nordby, hon arbetar som handvävare och kursledare i sitt eget företag. Hennes verkstad ligger i Västloning utanför Sundsvall. Ursprunglingen kommer Hilde från Norge där hon utbildats inom traditions- och folkkonst vid Universitetet i Sørøst-Norge med vävning och textil som huvudämne. Hon väver mestadels dräkttyger på beställning till norska folkdräkter samt håller kurser i bandvävning, vävning, bindingslära och WeavePoint. Hilde är nyfiken på vävningen som hantverk och jobbar gärna med gamla redskap och äldre vävstolar. Nu för tiden väver hon helst klädestyger i enkla bindingar, med variation i färg och material. Hon inspireras av färgernas klang och förmåga att ändra karaktär i väven.

När: 31 mars – 2 april, kursen är en del av Textilfest 2023 i Skellefteå, läs mer om den här: www.textilfest.wordpress.com

Tid: Fredag kl. 18 – 21, lördag kl. 9 – 13, söndag  kl. 9 – 16

Var: Medlefors folkhögskola, Skellefteå

Ledare: Hilde Opedal Nordby

Avgift: Kursavgiften är 2500 kronor. Material, fika fredag-lördag-söndag och lunch söndag ingår i avgiften. Betalning sker på plats.

I kursavgiften ingår entré till mässan på Textilfest. Lördagen den 1/4 är mässan på Folkparken öppen kl.11-17.

Anmälan:För att komma till anmälan klicka  HÄR

Vid frågor kontakta:rebecka@vasterbottenslojd.se

Arrangör: Västerbottens läns hemslöjdsförening

 

Välkommen med din anmälan!

 

Anmälan är bindande. Avbokning efter 20 mars endast vid sjukdom och anmäls till telefon 072-3419838.

Begränsat antal platser.

Vid inställd workshop debiteras du ingen kostnad.

Västerbottens läns hemslöjdsförening ersätter inte eventuella rese- eller boendekostnader om kursen tvingas ställas in.

 

Foto på grindväv: Hilde Opedal Nordby 

Foto på Hilde: Frans-Petter Thalén