HEMSLÖJDENS DAG i Dalarna!

LEKSANDs Hemslöjd och Hemslöjdens vänner – I Leksand kan du se slöjdare i arbete i butiken och Hemslöjdens vänner visar olika broderitekniker och dalknyppling. Runt om i Leksand pågår samtidigt Kulturkalaset och du kan här också hitta bl.a. smederna Carina Nolåkers och Igge Grau ”Metallmorfos”.

Mora Hemslöjd– I ordinarie sortiment finns Moradräktdelar, vävnader, fyrflätor, träföremål och andra slöjdföremål på BRUKAT/secondhand. Mora Hemslöjd har sålt BRUKAT i 25 år och detta sortiment finns året runt. På Hemslöjdens dag är det workshop i butiken. Här visas hur man med enkla medel kan sy om och ändra Moradräkten. Föranmälan på telefon 0250- 102 25 eller via mail info@morahemslojd.se
Vecka 36-38 visas utställningen ”Inspireras av och ta vara på gamla nötta dräktdelar” på Mora Hemslöjd.

Mora Hemslöjdens vänner – Kaplagården samt i Gallerian utanför systembolaget.  Tema hållbart.  På Kapla får du kunskap om hur du förnyar hälar på sockor, syr kassar av återbruksmaterial och vaxar tyg till smörgåsförpackning, dessutom serveras kaffe. I gallerian visas hur man lappar med borobroderi och gör blommor av tidningspapper. Dessutom visas en ”utställning” av produkter som är gjorda av återbrukat material.

Nås hemslöjdsförening – I Nickusboden visas gamla o nya ”Lappgubbar”. ”Lappgubbarna” är vävda av trasor från använda lin- och bomullstyger, användes förr i sängarna mellan lakan och halmmadrass för att den inte skulle stickas så mycket. Numera används de till golv, soffa eller bord.

Rättviks Hemslöjd Hantverkare i arbete kl 10-13. Jubileumserbjudanden i butiken.

Rättviks Hemslöjdsförening firar 110 år i år! Kom till Församlingshemmet kl 13.30, Kerstin Sundén berättar ”Det var så det började” och man bjuder på kaffe. Kerstin är barnbarn till första föreståndarinnan och har t.o.m ett brev från Ankarcrona till sin farmor angående att starta hemslöjd i Rättvik.

 Floda Gagnef ideella Hemslöjdsförening – På temat Hållbart lyfter man fram materialet ULL som ett av de mest hållbara materialen. Prova att karda och spinna. PLATS: OK-stugan i Mockfjärd, tid: kl.11-13