Bygg båt på Holmön

27–31 juli och 3–7 augusti 2020
Båtbyggnadskurs på Holmöns båtmuseum

Kom och var med när två Holmöbåtar tar form! Bekanta dig med de skarpslipade verktygen, doften av båtbyggeri och de beprövade metoderna, som fortfarande används i det traditionella båtbyggandet. Under ledning av de erfarna båtbyggarna Thomas Distler och Egil Sandström får du, under tio dagar på natursköna Holmön, ta del av genuin hantverkskunskap och själv träna båtbyggnad praktiskt.

Kursen hålls på en plats med både djup och bred kulturhistoria. Holmöns båtmuseum, som invigdes 1998, hålls levande tack vara många ideella krafter. Museets omfattande samlingar berättar om kustlivet under mer än 600 år. Runt om kurslokalen kan du inspireras av tusentals föremål och mängder av båtar, som även utgör en faktabank för dig som är med på kursen.

Du kommer att få lära dig att bygga båtar i klinkteknik, vilket är en nordisk skeppsbyggnadstradition med mycket djupa rötter. Med konstruktion i klink menas att borden i skrovet överlappar varandra och att de fogats samman längs den överlappande kanten (den så kallade lanningen). Klinktekniken används i dag framförallt när det gäller byggnation av mindre båtar som ekor, snipor och jullar. Den nordiska klinktekniken har nu nominerats till Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Besked om huruvida klinkbåtstraditionerna kommer att tas med på denna hedrande, globala lista beräknas komma i slutet av 2021.

Möjlighet för dig som är mellan 18 och 25 år: Sök Holmöns båtmuseums ungdomsstipendium – du kan få 10 kursdagar. Läs mer här om hur du söker

FAKTA OM KURSEN
Båtbyggnadskursen riktar sig till dig som redan har en viss vana av trä – kanske tack vare någon av hemslöjdsföreningens kurser eller genom andra erfarenheter.

Det blir fokus på hantering av verktygen vid olika moment. Ledarna håller kortare teoripass för att bredda din förståelse för klink-båtens konstruktion och användning. Du kommer också få följa med ut i skogen för att leta och titta på lämpligt båtbyggnadsmaterial. Två båtbyggen kommer att vara igång samtidigt, i olika stadier av processen: en eka och en holmöjulle. En båt är ett stort projekt så vi kommer inte hinna färdigställa någon båt, från början till slut, under denna kurs men vi får en inblick i olika stadier av processerna.

Thomas Distler är huvudledare för kursen tillsammans med Egil Sandström som finns med på förmiddagarna. Kursledarna håller med verktyg och material för alla deltagare.

Om Thomas Distler (t. vänster) – Intresset för båtar väcktes redan under uppväxten på Jylland där han och en kompis brukade ro ut på havet och lägga nät efter skolan. Han flyttade till Sverige och Västerbotten för utbildningen Trä & Smide på Vindelns Folkhögskola och har byggt båtar sedan 1984. Hantverket lärde han sig av båtbyggare i Västerbotten och Österbotten samt på båtbyggarskola i Storebro. Thomas bor och är verksam ett par mil utanför Umeå.

Om Egil Sandström (t. höger) Egil är uppvuxen på Holmön och i Umeå. Som 14-åring gick han sin första båtbyggnadskurs för Thomas på Holmöns båtmuseum. Efter gymnasiet gick han Skeppsholmens båtbyggarskola och stannade i Stockholm för att arbeta med renoveringar och nybyggnationer av båtar. För några år sen flyttade han tillbaka till Västerbotten och Holmön, där han nu bor året runt, med en snickeriverkstad på gården. I den blir det nybyggen och renoveringar av båtar men även andra snickerier. Egil gillar såväl traditionellt byggande som mer moderna tekniker: ”jag gillar att arbeta med trä så länge man håller sig på lagom avstånd från limburken”.


Boende 
– Hembygdsföreningen ger oss ett väldigt förmånligt pris på Holmögården (ingår i kurs-avgiften) som gäller för alla dagar utom över helg-uppehållet 1–2 augusti. Gården ligger inom tio minuters promenad från Byviken, färjan och båtmuseet.

Resa – Tågförbindelserna till Umeå norrifrån och söderifrån är bra (drygt 6 timmars resa från Stockholm och knappt 6 timmar från Gällivare). Bussförbindelserna från inlandet är också bra. Även från Umeå till färjelägret i Norrfjärden går det buss. Kursens tider är anpassade så att det är möjligt att dagpendla med den kostnadsfria färjan (45 minuter) till och från Norrfjärden. Tidtabellen här!

Mat – Holmöns lanthandel i Byviken (intill båtmuseet) håller öppet alla veckans dagar.

Kursavgifter, inklusive boende (boende kan ej väljas bort):
Student: 5 450 kronor (begränsat antal – meddela om du är student)
Medlem: 6 450 kronor (Västerbottens läns hemslöjdsförening / Båtmuseets vänner)
Ej medlem: 7 450 kronor.

Anmälan senast (OBS, bindande): söndag 31 maj
Kontakt: isac.enetjarn@hemslojd.org 070-516 77 55


Om Holmöarna
Välkommen till en ögrupp utanför Umeå, där levande historia och skärgårdskultur finns bevarad. Vandra eller cykla bland faluröda trähus, på slingrande vägar genom ett jordbrukslandskap som berättar om hur livet var förr. Besök mäktiga fyrtorn, spana ut över mjuka klippor där sälarna samlas och upplev ett av Nordens finaste båtmuseer.

Ögruppen består av fem större öar och hundratals mindre. Området är starkt påverkat av landhöjningen – varje år lyfts Holmöarna nära en centimeter, upp ur havet. De första skären blev synliga för omkring 2 000 år sedan. Allt sedan dess har ögruppen besökts av jägare, fram till att en fast befolkning på 1300-talet bosatte sig på ön. Förbindelserna till Björkö och Finland har in i modern tid varit starka och manifesteras än i våra dagar genom den årliga så kallade Postrodden. Då färdas ett antal allmogebåtar med både svenska och finska besättningar i historiska kläder över Kvarken – allt med hjälp av handkraft och vind.

Du går i land från Trafikverkets färja på den norra delen av Holmön, den största ön, och nära hamnen hittar du både båtmuseet och lanthandeln. Färjan till och från Norrfjärden går dagligen och du åker med utan kostnad. Sommartid kan du segla med klink-träbåten Slupen (som kursledarna Thomas Distler och Egil Sandström byggt) ut till ön Stora Fjäderägg och det vandrarhem som finns där.

Här kan du läsa mer om Holmöarna som besöksmål: https://visitholmon.com/

Holmöns båtmuseum har både hemsidan holmonsbatmuseum.se och en sida på Facebook: @holmonsbatmuseum. Du kan även följa museet på https://www.instagram.com/holmonsbatmuseum/.