Blocktryck kurs – digital tillverkning

Blocktryck kurs – digital tillverkning

Lär dig blocktryck och få en inblick i blocktryckets framtid genom projektet Block Print Evolution.

Projektet Block Print Evolution undersöker möjligheten att återuppta användningen av träblock och integrerar nya tekniker som laserskärning. Tanken är att kunna skapa samma mönster men med tryckblock producerade på olika sätt och iaktta de möjligheter och begränsningar som de givna materialen och processerna presenterar.

Under 3 tillfällen (16:e, 18:e och 19:e mars 2022) kommer vi att designa mönster, tillverka tryckblock med hjälp av laserskärare och trycka på tyg.

Under första tillfällen träffas vi på Dye Lab Malmö i Malmö och vi går genom blocktryckets möjligheter och begränsningar. Vad ska man tänka på när man designar ett tryckstock/tryckblock och hur kan man anpassa mönstret för digital tillverkning.

Under andra tillfällen kommer vi att träffas i Lunds Öppna Verkstad (LÖV) i Lund där vi tillverkar tryckblocken och berätta om vilken sorts av material är lämpligt. Vi kommer att digitalisera era mönster/mönstren och genom ett exempel kommer vi att berätta hur det går till att konvertera ett handritat mönster till ett digitalt så maskinen kan läsa det.

Under tredje tillfällen kommer vi att träffas på Dye Lab Malmö igen för att trycka på tyg. Vi kommer att berätta om mönsterrapporter, textil med olika struktur, olika färgpigment och vi kommer att trycka provtryck.

Om kursledarna:

Adrienn Görgényi Andersdotter – textilkonstnär, textilproduktutvecklare – arbetar med olika textiltryck- och färgningstekniker, mönsterkonstruktion, sömnad, färgväxtsodling och utveckling av hållbara metoder för att stödja en mer cirkulär textil konsumtion.

Christian Svensson är en slöjdare med ena foten i Hemslöjdsrörelsen och andra i Makerkulturen. Med god kunskap om digitala verktyg och ett gediget hantverkskunnande förenar ha de två i sitt slöjdande.

Mer information om projektet hittar ni här: https://dyelabmalmo.com/block-print-evolution/ och https://www.blockprintevolution.com/

 

Kursledare:  Adrienn Görgényi Andersdotter och Christian Svensson

Tid och plats:

16:e mars kl 18-20 Dye Lab Malmö (Eriksrogatan 3, Malmö),

18:e mars kl 17-19 LÖV (Kastanjegatan 13, Lund) och

19:e mars kl 10-14 Dye Lab Malmö

Kostnad:  2200kr inkl. material

Max 8 deltagare

Anmälan: https://secure.tickster.com/sv/4x9gdrh326cytjr/products

ANMÄLAN ENDAST via Tickster – först till kvarn gäller. Återbetalning görs endast om avanmälan sker minst sju dagar innan kursen!
Vid färre än 3 anmälda ställs kursen in. Kursbetalningen sker i samband med anmälan.
Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ber vi dig att stanna hemma om du har förkylningssymptom.
Varmt välkommen!