Bäckadräkten – föreläsning och workshop under Prideveckan

Föreläsning om Bäckadräkten, ett folkdräktsprojekt som sammanväver de manliga och de kvinnliga idealen och normerna i den svenska folkdräktstraditionen i en ny typ av unisexdräkt.

Med föreläsningen vill vi visa möjligheterna att utifrån folkdräktstraditionen skapa sin egen dräkt, utveckla den dräkt man redan har eller bara skapa ett eget plagg.

Fredy Clue inleder programmet med att berätta om projektet med Bäckadräkten. Fredy inkluderar folkmusik i sin föreläsning.

Workshops

Efter föreläsningen erbjuder vi 3 olika workshops som genomförs parallellt. Anmälan krävs till respektive workshop, följ länken till respektive workshop.

Workshop 1: Tryck på textil med Elena Esmail – vi vill inspirera deltagarna att använda tryck som  metod för att utveckla sin dräkt eller sätta sitt eget signum på sin dräkt. Deltagarna får prova att göra egna stämplar eller skapa mönster med flera stämplar.

För att komma till anmälningssidan https://www.sv.se/avdelningar/sv-gavleborg/kurser/workshop-i-samband-med-forelasning-om-backadrakten–tryck-pa-textil-89970/?fbclid=IwAR3tPyqcRDnLZjzA9EA30WWRU-StreQcOZGJvOq-6wFJkZGY7ObSJIA3Emk

Workshop 2 : Broderi med Sandra Tors – vi vill inspirerar deltagarna att själv upptäcka hur mönster kan broderas och skapa olika effekter och markörer på dräkten. det kan vara alltifrån små detaljer till mer utsirade motiv.

För att komma till anmälningssidan https://www.sv.se/avdelningar/sv-gavleborg/kurser/workshop-i-samband-med-forelasning-om-backadrakten–broderi-89973/?fbclid=IwAR3F1nwt2mUcNemBlsSLZVnZFLhLdtNsZKTuF3KzHpYKEkb6DGtTtrFjD5Q

Workshop 3: Flerfärgsstickning med Hanna Vikström – i Hälsingland är det vanligt med stickade plagg till folkdräkten och därför vill vi inspirera deltagarna att upptäcka flerfärgsstickning och olika mönster för att kunna sätta sin egen prägel på ett stickat plagg.

För att komma till anmälningssidan https://www.sv.se/avdelningar/sv-gavleborg/kurser/workshop-i-samband-med-forelasning-om-backadrakten–flerfargsstickning-89974/?fbclid=IwAR1LaEoduvFmcVsAJuivlJF-xSfgDY9GlfeVdTyfWc5GGxGzm-7uMSTe37k

Uppföljning

Övre Hälsinglands hemslöjdsförening kommer att bjuda in till uppföljande träffar. Hälsinglands museum planerar att ställa ut Bäckadräkten och i anslutning till det blir det naturligt att träffas och att också ge fler möjlighet att utveckla sin egen dräkt.

Ingen deltagaravgift men anmälan krävs. Anmälningslänkar ovan

Arrangemanget sker i samverkan med Hälsinglands museum och Pride Hudik.

Arrangemanget är gratis och genomförs med stöd från Hudiksvalls kommun.