Hemslöjden Skaraborg

Slöjdens hus Skövde


Välkommen till Slöjdens hus!

Gå gärna in och sök efter aktiviteter i Hemslöjdens Slöjdkalender   Hemslöjdens slöjdkalender. 

Aktiviteter i Skaraborg hittar du om du väljer Västra Götaland-Skaraborg.

Se även nedan där Slöjdkalenderns aktiviteter visas.

 

Till Handa – nu även i digital upplaga

Klicka på bilden och läs nummer 3 2024 även digitalt.

 

UTSTÄLLNINGAR HÖSTEN 2024

TEXTILA NÄTVERK

5 oktober – 2 november i Slöjdens hus, Skövde

Fiber art – Elisabeth Brenner Remberg

 

Elisabeth samlar på nät, allt från plastnät runt förpackningar till höns- eller industrinät. I sina nät fångar hon sedan allt överblivet material från lin, ull, fjädrar, band, cigarrettpapper, tryckknappar och akupunkturnålar och överför dessa till ett motiv med ett avskalat uttryck och formspråk

Välkommen!

 

JULUTSTÄLLNING MED FÖRSÄLJNING

16 november – 21 december i Slöjdens hus, Skövde.

Upplev slöjd och hantverk från hela Västra Götalandsregionen. Utställare visar och säljer textil, trä, keramik, skinn, glas, halm mm. Här hittar du personliga julklappar gjorda av lokala slöjdare. Varmt Välkommen!

Vill du ställa ut? Du som bor och verkar eller på andra sätt har koppling till Västra Götaland kan ansöka om att vara med. Ansökan är öppen 1 juli – 16 oktober och under perioden hittar du kriterier och övrig information på www.vgregion.se/slojd

 

 

Stickutmaningen

Stickning är en populär och i högsta grad social aktivitet som samlar entusiastiska utövare till stickkafé, syjuntor och stickbio likväl som för avkoppling hemma i soffhörnet. Hemslöjden Skaraborg tyckte att stickningens tradition och moderna uttryck behöver uppmärksammas därför bestämde vi oss tillsammans för att dra igång en stickutmaning med start på Hemslöjdens dag 2024! Här kan du läsa om vad du ska göra om du vill vara med.

Temat är mönsterstickning och du ska sticka ett mönster som knyter an till Skaraborg – Sticka Skaraborg är nämligen temat för vår utmaning och det är du som gör tolkningen. Hönsestrikk och Fair Islestickning har verkligen fått en revival de senaste åren men vi välkomnar alla typer av mönster såväl flerfägs- som ytmönster. Finalen för vår utmaning blir en utställning då vi fyller i Slöjdens hus i Skövde i vår med alla era bidrag.

Sticka Skaraborg – så här går det till

Alla är välkomna att delta, såväl nybörjare som proffs. Det finns två sätt att delta i utmaningen och resultatet kommer att ställas ut i Slöjdens hus under 8 mars till 16 april 2025.

Se när utmaningen presenteras på Hemslöjden Skaraborg>>

 

Provlapp

Sticka en provlapp 20×20 cm med temat Sticka skaraborg. Vi ser helst att du använder naturmaterial, återvinner eller tar vara på rester. Fäst trådarna och våtspänn/blocka din provlapp. Märk med namn och kontaktuppgifter (helst på en tyglapp eller band som nästs fast på baksidan), skriv några rader om ditt mönster. Skicka in din provlapp till Regionens hus i Skövde senast den 7 februari.

Adress:
Hemslöjdskonsulenterna
Regionens hus
541 80 Skövde
 

Provlappen är en möjlighet att prova sig fram i mindre skala utan att det behöver bli något särskilt. Alla provlappar som stickas och lämnas in under utmaningsperioden kommer att ställas ut. Tillsammans blir de pixlarna som bygger upp vår gemensamma bild Sticka Skaraborg.

Sticka! – valfri tolkning

Sticka något stort eller litet som passar in i vårt tema. Det kan vara alltifrån en liten vante eller ett örhänge till en stor filt, badrock eller skulptur. När du har stickat en tolkning på sticka Skaraborg som du vill ha med det på utställningen i Slöjdens hus mejlar du foton och en beskrivning av vad du har stickat samt mått till info@skaraborg.hemslojden.org senast 7 februari så kommer en jury utsedd av Förbundet Hemslöjden Skaraborgsstyrelse att välja ut intressanta utställningsobjekt som kan visas i mån av plats i Slöjdens hus. I Hemslöjden vurmar vi för naturmaterial och återbruk men givetvis är detta ett tillfälle att få användning för eventuella restgarner.

     Ladda ner en pdf-fil om Stickutmaningen HÄR.

 

 

FOLKDRÄKTER 

Är du intresserad av folkdräkter och dessutom har en egen folkdräkt från Skaraborg så är detta något för dig.

Just nu jobbar dräktrådet med att synliggöra alla de folk- och bygdedräkter som finns i vårt område. Genom att publicera det material som finns i pärmar på slöjdens hus på Dräktnyckel www.draktnyckel.se ger vi åtkomst till detta material till alla som har tillgång till internet.

Upprop till dräktägare!

Vi behöver komma i kontakt med dig som har en dräkt från Skaraborg och skulle kunna tänka sig att ställa upp för fotografering. Vi letar efter kompletta, välsittande dräkter i gott skick. Vi söker även fotomodeller i olika åldrar och storlekar runtom i Skaraborg som kan tänka sig att avsätta tid för fotografering. Mejla info@skaraborg.hemslojden.org om du kan tänka dig att medverka. Meddela vilken dräkt du har, om du själv vill ställa upp som modell eller om du har tips på någon annan som kan bära din dräkt på bilden, samt kontaktuppgifter.

Första fototillfället 21 augusti i Nossebro

I samband med dräktvisning på Kerstinsås äldreboende i Nossebro som arrangeras av NBV och Essunga Folkdanslag den 21 augusti kl 15 blir första fototillfället.

Några utvalda dräkter kommer att fotograferas av fotograf. Enklare bilder kommer att tas med mobilkamera för att kunna användas i sociala medier och för dokumentation. Det blir också ett tillfälle att träffas och ”dräkta”. Anmäl gärna till bergsten.maria@gmail.com att du vill medverka.

Ta alltså på dig din dräkt och kom!

Sy nytt, sy om sy färdigt!
Vi vill åter igen undersöka intresset för att gå kurs i Dräktsömnad. Är du intresserad av att träffas i Skövde ett antal gånger under hösten för att lära dig mer om hur du syr din dräkt från grunden eller ändrar delar som du redan har. Skicka din intresseanmälan till Birgitta Carlsson carlssonbirgitta43@gmail.com

 

 

 

Slöjdklubb för barn – Lär dig slöjda

Välkomna att slöjda! För barn i åldern 8-12 år som vill få utlopp för sin skaparglädje.

I slöjdklubben får man lära sig använda verktyg och material och jobba med traditionell såväl som modern slöjd, hårt och mjukt om vartannat. Vi blandar material och tekniker precis som vi vill.

En utbildad slöjdhandledare visar materialens möjligheter och lockar fram barnens naturliga upptäckarglädje och kreativitet. I slöjdklubben arbetar vi gärna i naturliga material som ull, lin och trä men barnen får även använda pärlor, broderi och härliga målarfärger. Att återbruka gamla material ligger i linje med hemslöjdens ekologiska målsättning. Ett trasigt lakan, gamla kapsyler eller fjolårets julgranspynt – i slöjdklubben kan allt komma till nytta och få nytt liv.

Skövde: I Helensparken i samarbete med Studiefrämjandet christina.bjurstrom@studieframjandet.se,
tel: 0500-38 15 54. Ledare Ylva Sandberg. Åldrar 8 – 12 år

Karlsborg: Karlsborgs kulturskola @studieframjandetskaraborg Ledare Sandra Stigert. Åldrar 8 – 18  år.

I samverkan med hemslöjdskonsulenterna och studieförbund hjälper vi dig gärna att strata upp slöjdklubb på din ort.

 

 


Våra öppettider i Slöjdens hus, Skövde:
Onsdag  kl 12-16
Torsdag kl 12-18
Fredag   kl 12-16
Lördag   kl 10-14

Välkommen!

Banner för Skaraborgs läns hemslöjdsförening på Digitalt museum i Hemslöjdens samlingar

DU ÄR VIKTIG FÖR SLÖJDENBLI MEDLEM

Gillar du att slöjda, att skapa med dina händer? Tycker du att det är viktigt att vårt kulturarv lever vidare och utvecklas? Då är Hemslöjden organisationen för dig. Vi har arbetat med närodlat skapande och återbruk i över 100 år och vi är övertygade om att hemslöjd kan bidra till ett hållbart, inkluderande samhälle.

För att bli medlem hos oss krävs inga förkunskaper. Kanske är du slöjdare eller vill lära dig mer om slöjdens tekniker och material. Kanske njuter du mest av andras slöjd och vill stötta hemslöjden i länet. Oavsett anledning så är du hjärtligt Välkommen!

Vår medlemsavgift är 250 kr/år eller 300 kr/år för hela familjen.
I din medlemsavgift ingår fyra nummer av tidningen Till Handa. Du får också rabatt på din prenumeration på tidningen HEMSLÖJD,  medlemspris på aktiviteter, resor, kurser m.m. som vi är arrangör för. Medlemsrabatt när du går en kurs på Sätergläntan.

 

 

Relaterat ur Slöjdkalendern

Från träd till sked

FÖREVISNING med Daniel Storslöjd Lundberg. Från träd till sked. Välkomna till Slöjdens hus den 29 oktober kl 18.30. Daniel tar oss från träd till...

Sticka svenska vantar – kursdag med Karin Kahnlund

Sticka svenska vantar – en dag för dig som vill fördjupa dig i vantens anatomi, tekniker, möjligheter och göra planer för dina egna vantar. Under dagen...

Tvåändsstickning – kursdag med Karin Kahnlund

Tvåändsstickning  är en äldre stickteknik, där du stickar med två trådar som snos om varandra. Du stickar med trådarna i höger hand, varannan maska med...

Stickkafé

Stickkafé med Lena Heineman Ta med dig din egen stickning, kom och träffa andra som stickar! Kaffe/Te finns, ta med eget fika. kl 15.00 - 19.00...

Ganseystickning – workshop

En stickad gansey, smarta lösningar och vackra ytmönster! Prova på att sticka detaljer och ytmönster från engelska fiskartröjor, sk Ganseys. Vår...