Krukmakaren Åsa Fällgren är en av tio hantverkare som tar gesällbrev 2021. Här berättar hon mer om sitt hantverk, gesällprovet och sin syn på Hemslöjden som branschorganisation.
Visste du att Hemslöjden är branschorganisation för nio olika hantverksyrken? Det innebär att vi bedömer prov och avgör vilka som ska tilldelas mästar- eller gesällbrev.
Att ta gesällbrev är en milstolpe i karriären för den som lyckas erhålla det. Det är ett internationellt bevis för omfattande yrkesskicklighet och hantverkskunnande.
Krukmakaren Åsa Fällgren är en av tio hantverkare som tar gesällbrev 2021. Så här svarar hon på Hemslöjdens frågor.
Hur fastnade du för krukmakeri och hur har intresset utvecklats?
– Tidigt i tonåren fick jag lera i händerna och provade att dreja. Jag var intresserad av konst, framförallt naturmåleri, och var fast besluten att jobba med konst på något vis.
1982 kom jag in på Hellidens Folkhögskola, Konsthantverkslinjen med Keramik. Inger Persson från Rörstrands porslinsfabrik var min lärare och inspirerade mig att verkligen lära mig hantverket.
Efter några år i Göteborg hamnade jag 1992 på PKI-Skolan, Keramikskolan, Designhuset i Lidköping. Jag blev kvar där som lärare och fortsatte att vidareutbilda mig inom keramikens enorma område.
På den vägen är det och intresset utvecklas konstant.
Jag har fördjupat mig i flera olika delar under tidens lopp, t.ex. vikingatida och medeltida nordisk keramikhistoria, japanskt och koreanskt vedeldat stengods, olika bränningsmetoder och glasyrer och framförallt drejning och dekortekniker.
Vad skulle du säga är ditt signum som kännetecknar ditt hantverk?
– En av mina kollegor sade att det syns i mina alster att det finns en lekfullhet och kärlek till leran. Havet, naturen, skogen finns med som inspiration hela tiden. Dekorer och former inspirerade av hav och skog. Nu senast har jag fastnat för temat “björk, himmel och hav”.
Varför var det viktigt för dig att ansöka om gesällbrev?
– Det var ett viktigt steg för mig på min resa mot att ta mästarbrev.
Vad fick du göra i ditt gesällprov?
– Jag fick dreja en uppsättning bruksföremål inför jury och kollegor, utefter de kriterier som föreskrivits. Det fanns också ett teoretiskt moment där jag skulle visa på förståelsen för leran och keramik.
Vilket provmoment var svårast och varför?
– Jag tycker att det var svårt att sätta mig i en situation där jag skulle bli bedömd.
Vilket provmoment var roligast och varför?
– Det var framförallt trevligt att träffa kollegor, men jag hade hellre gjort det under annan konstellation.
Hur ser du på dig och ditt hantverks framtid?
– Jag har verksamhet sedan länge och kommer att gå mästarkursen i vinter för att få mästarbrev.
Vad har du för förväntningar på Hemslöjden som branschorganisation?
– Att jag som Krukmakare får möjlighet att hitta fler vägar till att försörja mig som t.ex. som kursledare, genom utställningar, hjälp med kontakter med mera.