Vantar från Jukkasjärvi

Under två dagar, med 4 veckors mellanrum, får du prova på den traditionsrika stickningen från Jukkasjärviområdet i Norrbotten med E

rika Nordvall Falck, Jokkmokk

I dag kallar vi området för Kirunaområdet, men när mönstren till dessa vantar började stickas i området var staden Kiruna inte påtänkt. Området kallades ”Jukkasjärvi Lappmark”, ett vidsträckt område längst i nordväst i Sverige.

Huvudkyrkan låg i byn Jukkasjärvi. Via spännande gravfynd från 1600- och 1700-talen kommer vi under två dagar att följa vantmodeller och mönster ända fram till dagens rika tradition. När kyrkan anlades i början av 1600-talet i samband med Sveriges kolonisering av området, valdes en plats där människor redan möttes för handel och umgänge: Det gamla namnet på Jukkasjärvi är Čohkkiras, som betyder ”mötesplats”. Namnet skvallrar om områdets goda kommunikationer och en stark handelstradition. Här förekom stickning tidigt.

Vi kommer att följa Teres Torgrim i spåren, och Du får veta mer om en intressant vantsamlerska och nomadlärarinna under kursens gång.

Med start den 6/10 i den vackra enfärgade Vivungi-vanten med ”diamantmönster” på handloven går vi vidare till Gravvanten, en stilren och lättburen vante i verklig unisex-modell från 1700-talets slut. Vantarna med sin tidlösa design passar lika bra till dagens ytterplagg.

När vi träffas på nytt den 2/11 fokuserar vi på flerfärgsstickade vantar och njuter av en stor färgrikedom.

 

Du kan anmäla dig till någon av dagarna eller till båda dagarna.

Tid: kl 9-16 med paus för lunch, medhavd eller på Bistron ”Hos oss” i Pukeberg

Dag: söndag den 6 oktober, lördag den 2 november 2019

Plats: Hemslöjden, Pukeberg i Nybro

Pris: 1 100 kr, medlem i Kalmar läns hemslöjdsförening 1 000 kr, hälften vid endast en dag.

Förkunskaper: Räta och aviga maskor

Kursledare: Erika Nordvall Falck, tidigare Pavval

Anmälan görs på vår hemsida www.kalmarhemslojd.se, telefon 0481-167 50 eller kansli@kalmarhemslojd.se

Vi följer traditionen och arbetar med strumpstickor (eller rundsticka om du föredrar det) och rent ullgarn. Tag med material från eget lager, eller köp garn/stickor på plats till självkostnadspris. Mer information i samband med anmälan!