Är det okey att sprätta upp en dräkt som mormor sytt för att göra helt nya saker av den?
Den frågan lyfter konstnär Maria Forsling Jenke i konst- och hantverksprojektet Att dekonstruera en Ockelbodräkt. Det har resulterat i över 100 helt nya föremål som visas i utställningen med samma namn. Maria fick ärva dräkten av sin mormor, som tillverkade den enligt förlagan som togs fram 1925. Men dräkten har blivit hängande i garderoben i snart 30 år, eftersom Maria aldrig känt sig bekväm i den. Samtidigt vill hon ta tillvara allt fint hantverk som ryms i dräkten och låta det leva vidare, men i ett helt nytt och modernt sammanhang. Alla delar, ja varenda liten tygbit från bindmössan till linneplaggen, har tagits tillvara. En del detaljer har lagts till i form av t.ex. knappar, tråd och dragkedja. Med inspiration från mönster och former som finns i Ockelbodräkten, har en del föremål också kompletterats med broderier och screentryck.
Till en del av själva hantverket har Maria tagit hjälp av två textilkollegor, Ulla Forsberg och Åsa Westman. Alla nytillverkade föremål visas i utställningen: kläder, kuddar, väskor, nåldynor, smycken osv.
Vernissage den 2 mars klockan 12.30. Erik Anderman, konstkonsulent på Kultur Gävleborg inviger utställningen och riksspelman Anna Lindkvist Adolfsson blåser i horn. Därefter arrangeras ett program om Dräkt och identitet.
Utställningen är öppen måndag – fredag klockan 10 – 16, lördag och söndag klockan 12 – 16. Guidning på torsdagar klockan 12.