ÅRETS HANTVERKSRESA med Föreningen Malmöhus den 23 augusti…

ÅRETS HANTVERKSRESA

… går till Vadstena och Knyppelåret 2025. Vadstena är knypplingens högborg i Sverige. 

Knyppling är ständigt närvarande i Vadstena, för den som är uppmärksam finns fysiska spår på flera platser bl.a en knyppeldyna gjord i betong, blomkrukor med spetsmönster… Med stolthet uppmärksammas knypplingen som under historien bidragit till Vadstenas utveckling och som i allra högsta grad är ett levande kulturarv än idag. 2025 vill vi synliggöra knypplingens historiska spår, men också hur det ser ut idag och in i framtiden.

Knyppling är en tradition som har gått i arv från generation till generation och blivit en del av vårt immateriella kulturarv. Immateriella kulturarvet är en term som används för att beskriva levande traditioner, uttryck, kunskaper och färdigheter som är en del av ett samhälles kulturella identitet.

På vägen till Vadstena stannar vi vid Vandalorum där vi får se och höra  om Kristina Torssons utställning ”Från Mah-Jong till Vamlingbo”.

-Mah-Jong var ett designföretag som startades 1966 i Stockholm av Helena Henschen, Veronica Nygren och Kristina Torsson. Företaget producerade mjuka, detaljfattiga och funktionella statuslösa plagg för alla åldrar i egna mönster. I företagets mode förenades design och ideologi.Första kollektionen från 1966 bestod av fyra modeller i neonfärgad akryl tillverkad på Borås trikåfabrik. Materialet gav rörelsefrihet och designen var ett tydligt brott mot det mer traditionella och stela modet genom sitt färg- och formspråk. Kollektionen blev slutsåld innan Nordiska Kompaniet hunnit annonsera. Kristina Torsson startade 1983 Vamlingbolaget i Vamlingbo på Gotland, med samma ideal som Mah-Jong hade, men i mindre skala. Vamlingbolaget fick senare tillbaka Mah-Jongs mönster helt gratis av ägaren till Nya Mah-Jong.

Efter lunch besöker vi Spetsmuseetdär vi får en guidad visning och får höra historiken om Vadstenaknyppling.

Vadstena slottfår vi en guidade visning av ”Spetsar på Slottet”. Vi får bl.a se resultaten av de fyra konstnärer/hantverkare som har arbetet i residensform på Vadstena folkhögskola: Ostwald Au-Yeung, vävare och formgivare, Tina Frausin, glaskonstnär, Kristin Winander , textil konstnär och Frida Åström, glaskonstnär och textilare. Projektets övergripande syfte är att arbeta med ett konstnärligt och experimentellt utforskande av tekniken knyppling i ett processinriktat projekt i residensform.

Resultatet visas på utställningen Spetsar på Slottet sommaren 2025.

På slottet får också uppleva Dalaknyppling, en visning av Orsa och Gagnef spetsar en dräktparad från Skåne och Dalarna. Hälsingland visar sina textilskatter.

Det blir också tid till att besöka Svenska Spetsars butik, Vadstena klosterkyrka m.m.

Detaljerat program och tider kommer när resan närmar sig. Bussen avgår från Lund, Landskrona och Helsingborg.

Kostnaden för medlemmar 1550 kr för icke-medlem 1800 kr. I priset ingår; buss, förmiddagskaffe med ostfralla, lunch, eftermiddagskaffe, kvällsmål, entréer och guidade visningar.

Anmälan senast 11/8 till Ann-Sofie Magnér annsofie.magner@me.com