1 kvm lin

1KVMLIN är ett rikstäckande projekt med syfte att sprida kunskap om linet - odling beredning och slöjd av lin. Alla kan odla lin! Allt du behöver är frö och en kvadratmeter. Här kan du läsa om projektet och hur du gör för att vara med och odla ditt eget lin. Sidan uppdateras kontinuerligt med ny information under projektets gång.

Projekt 1 kvm lin logo

Aktuellt

Nu har anmälan stängt i alla deltagande regioner och vi kan konstatera att fler än 5400 deltagare kommer att odla lin i sommar! På flera ställen inkom så många deltagaranmälningar så att linfrön tog slut och anmälan fick stängas i förtid. Men för att det ska vara möjligt att delta ändå kommer vi här på hemsidan att publicera de nyhetsbrev som anmälda deltagare kommer att få under projektets gång. Då är det bara att på egen hand skaffa spånadslin för sådd och hänga med!

Nyhetsbrev

Linbrev 1 – Sådd, odling och skrock

Linbrev 2 – Linet växer

Linbrev 3 – Ryckning, torkning och frörepning

Linbrev 4 – Rötning

Linbrev 5 – Beredning och linets redskap

Linbrev 6 – Linet i Sverige under 1900-talet

Linbrev 7 – Vad gör jag med mitt lin

Odlingsskyltar

Här finns 1 kvm lins odlingsskyltar att ladda ner och skriva ut.

Odlingsskylt i A5-format.

Odlingsskylt i A4-format.

Linsådd

I radioprogrammet Odla i P1 den 31 maj är ett reportage om projektet 1 kvm lin med, ca 13:30 in i programmet. Reportaget är inspelat i Bollnäs under linsådden med Hälsinglands linförening.

Att få goda skördar, med långt och vackert lin, har varit väldigt viktigt genom åren. För viktigt för att lämnas åt slumpen. Så det har utvecklats ramsor, ritualer och riktlinjer för att hamna på god fot med såväl oknytt som naturväsen och högre makter. Se här hur linsådden genomfördes i Blekinge i år!

Även i Skåne har man tagit sådden på största allvar. Här en film från Instagram från när Hemslöjden i Skåne sådde sitt lin i april.

Redan på fettisdagen den 16 februari lade man i Västernorrland grunden för en god linskörd på det här viset!

Projekt 1 kvm lin – Det började med en gammal handduk

En av etnolog Inger Widhjas käraste textilier är en gammal handduk. Anspråkslös vid en första anblick och med handspunnet lin som inslag.

När Inger var liten fanns massor av ”konstiga redskap” på mormors vind. ”Vad är det? Hur gör man med den? Kan du visa mig?” Hennes mormor gav då Inger en kvadratmeter i landet, där de tillsammans sådde lin.

Fröerna ska ligga så tätt så sädesärlorna halkar på dem”, minns Inger att hennes mormor sade. Tillsammans gjorde de linberedningens hela process till den färdiga väven. 60 år senare är handduken fortfarande en av Ingers käraste textilier.

Ingers berättelse födde idén till projektet 1 kvm lin.

Här kan du se Inger själv berätta om sin kära mormor och sin linnehandduk.

Så började projektet 1 kvm lin i Västra Götaland våren 2020, vilket resulterade i att drygt 700 personer var med och odlade lin. 2021 gör vi detta till ett nationellt projekt och alla hemslöjdsföreningar och regionala hemslöjdskonsulenter/utvecklare bjuder in till att odla – från norr till söder, från frö till fiber.

Varför odla lin?

Linknoppar mot blå himmel

Så här berättar Hillevi Skoglund, projektledare för 1 kvm lin 2020 i Västra Götaland:

”Linet är en upplevelse för alla sinnen. Tanken med projektet var att odla växt och människa. I jorden växer linet och i människan växer kunskap, nyfikenhet och insikter om textil. Insikter om växtfiberns beskaffenhet och nytta.

I en kvadratmeter med spånadslin växter det kläder och handdukar, isolering och mat, handlag och kunskap.

Med projektet ville vi väcka intresse för linet och bygga textila relationer.Vi menar att när man får insikt i vad textil är, som i detta fall en liten påse med frö som växer och blir en urstark fiber, så kommer man att uppskatta textil mer, se på handdukarna på loppmarknaden på ett annat sätt och sätta textil i ett större sammanhang.Vi ville också få fler att upptäcka glädjen och nyttan i slöjden, glädjen av att göra tillsammans och att göra själv.”

Gå Lilla Linskolan, läs Bengt Sändhs Linbok och testa dina kunskaper med vårt linquiz.