Frågor och svar – mitt medlemskap

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om medlemskapet och mina sidor. Tryck på ämnet du är intresserad av i innehållsförteckningen för att hoppa direkt dit på sidan.

Hoppa direkt till frågor om

Frågor och svar

Medlemskapet

Vad kostar medlemskapet?

Föreningarna väljer själva vad medlemsavgiften är i deras förening, därför kan detta skilja sig åt runt om i landet. Medlemsavgiften består av olika delar, en del går till riksnivå, en del går till länsnivå (om du är medlem i en lokalförening) och resterande summa går till lokal nivå. Du kan vara medlem i så många föreningar du vill men betalar full medlemsavgift för alla medlemskapen. För att se vad medlemskapet kostar i den förening du är intresserad av kan du fylla i formuläret för att bli medlem och välja den medlemstyp du vill ha. Scrollar du ner ser du totalsumman för detta medlemskap. Du kan även höra av dig direkt till föreningen eller till kansliet på info@hemslojden.org så hjälper vi dig. Vi erbjuder kalenderårsmedlemskap, dvs gäller medlemskapet från 1 januari till 31 december. Blir du medlem under året gäller medlemskapet året ut. Blir du medlem from 1 november gäller dock medlemskapet även för nästkommande år.

Jag vill avsluta medlemskapet

Vill du avsluta ditt medlemskap mejlar du till info@hemslojden.org så avslutar vi ditt medlemskap, ange ditt medlemsnummer i mejlet. Om du bara bortser från att betala kommer medlemskapet avslutas men du riskerar att få en påminnelse, för att slippa detta får du gärna meddela om du inte vill vara medlem längre.

Ändra adress

Du kan själv ändra adress och kontaktuppgifter samt betala medlemsavgift via mina sidor. Läs mer om mina sidor här. Har du inte möjlighet att logga in i mina sidor kan du kontakta din förening eller kansliet så hjälper vi dig!

Betalning

Hur betalar jag in min medlemsavgift?

Blir du medlem via formuläret betalar du medlemsavgiften direkt.

Läggs du in manuellt av kansliet eller din förening får du ett automatiskt mejl med länk för inlogg och betalning via mina sidor. Loggar du inte in kommer vi att skicka ut en avi till dig. Den skickas till Kivra om du är ansluten dit, annars som brev till din hemadress.

Inför ett nytt medlemsår aviserar vi alla medlemmar genom att först mejla om att man nu kan betala kommande årsavgift via mina sidor. Väljer man att inte betala online skickar vi en avi någon vecka senare. Den skickas till Kivra om du är ansluten dit, annars som brev till din hemadress. Denna avisering sker i slutet av kalenderåret.

Viktig information om inbetalning av medlemsavgiften:

Observera att vi bytt bankgironummer för inbetalning av medlemsavgiften. Du hittar det nya bankgirot på avin. Det är viktigt att du anger bankgiro och OCR vid inbetalningen så att vi ser att det är ditt medlemskap betalningen gäller.

Viktigt att veta är att vi aldrig skickar vidare obetalda avier till inkasso eller liknande.

Jag försöker betala via Kivra men det går inte

Om du upplever strul kan du öppna avin som en pdf och göra en vanlig bankbetalning genom att använda bankgirot och OCR-numret du ser på avin. Bankgirot ska ha ett bindestreck, 5988-7059.

Jag har betalat avgiften men fått en påminnelse

Vi skickar ut påminnelser under mars/april för innevarande års medlemsavgift. Om du betalat din avgift kort innan vi gör körningen kan du råka få en påminnelse. Du kan då bortse från den.

Avi

Jag har betalat avgiften men fått en avi ändå

Det kan vara så att du är medlem i flera föreningar. Om du tecknar ett medlemskap via mina sidor för att du vill byta förening kommer inte det gamla medlemskapet avslutas automatiskt. Vänd på avin så ser du vilka föreningar du är medlem i på medlemskortet. Du behöver då höra av dig så rättar vi till det. Det kan även bero på att du har betalat in din avgift direkt till föreningen, då tar det längre tid för oss att läsa in betalningen i systemet då det behöver göras helt manuellt.

Jag ser inte vilken förening avin gäller

Vi har upptäckt att orderraden ibland inte visar vilken förening det gäller. Vänder du på avin så ser du föreningen/föreningarna du är medlem i på medlemskortets framsida.

Om föreningens namn är långt kan det vara så att året även fallit bort från orderraden. Avin avser alltså medlemskap för innevarande medlemsår.

Jag fick aldrig någon avi vid första utskicket men har fått en påminnelse

Vi har upptäckt att en del medlemmar drabbats av ett tekniskt fel när avierna skulle skickas till tryck inför 2024. Dessa medlemmar har inte fått originalavin och får då endast påminnelsen när denna skickas ut, vi ber om ursäkt för detta. Det tillkommer ingen förseningsavgift och du är fortfarande medlem.

Jag har bytt förening och betalat in den nya summan men fått en avi på mellanskillnaden

Om du varit i kontakt med kansliet och blivit ombedd att betala den nya föreningsavgiften och gjort detta kan du bortse från avin som gäller mellanskillnaden.

Summan är väldigt hög på avin

Vi har tidigare skickat en avi per medlemskap. I och med byte av system har vi nu samlingsavier för alla medlemskap, är du medlem i flera föreningar är alltså alla samlade på samma avi.

Du kan felaktigt ha aviserats för gamla skulder om du tidigare varit medlem i en förening men fortsatt medlemskapet i din nuvarande förening.

Gör så här: Mejla oss på info@hemslojden.org så tittar vi på detta och förtydligar för dig vad som är vad. Du kan även se vilken/vilka föreningar det gäller om du vänder på avin och tittar på medlemskortet. Hör även av dig och meddela oss ifall du vill gå ur en av föreningarna. Då korrigerar vi detta och meddelar dig hur du går tillväga för att betala medlemsavgiften.

Jag har redan meddelat att jag vill avsluta medlemskapet men fått en avi ändå

Har du redan anmält utträde men ändå fått avin beror det på att detta skett i nära anslutning till körningen av avier. Har du fått bekräftelse från kansliet att ditt medlemskap är avslutat kan du bortse från avin. Hör annars av dig till info@hemslojden.org så avslutar vi ditt medlemskap, ange ditt medlemsnummer i mejlet.

Medlemskort

Jag har inte fått något medlemskort

Vi skickar inte ut separata medlemskort längre. Om du får en avi till Kivra kan du skriva ut avin och klippa ut medlemskortet därifrån. Får du hem avin kan du klippa ut medlemskortet därifrån. Har du betalat via mina sidor bevisar du ditt medlemskap genom att visa upp kvitto under ”mina fakturor”. Du kan antingen ta en skärmbild eller spara ner kvittot som pdf.

 

Kontakt och support

För frågor kontakta oss på info@hemslojden.org eller växel: 08-545 494 50, Tryck 1 för att komma i kontakt Hemslöjdens förbundskansli. Här kan du bland annat få svar på frågor om ditt medlemskap.

Växeln är öppen kl 9-16 måndag, tisdag och torsdag.

Är det upptaget när du ringer till växeln kan du gärna lämna ett meddelande med ditt medlemsnummer och ärende så går hanteringen snabbare.

 

Sidan senast uppdaterad 2024-05-31

Tillbaka till toppen