Vad är grejen med ull?

Ull är en superfiber med många fantastiska egenskaper som i många tusen år skyddat oss från kyla, vind och väta. Ändå slängs idag enorma mängder ull varje år i Sverige. Hur kan det komma sig? Kan det vara så att många inte känner till ullens alla fördelar och möjligheter? Det ska vi ändra på!

 

Skickligt folk förklarar på ett lättbegripligt sätt

I teknikhäftet Om ull finns allt du behöver veta om ull – allt från olika fårraser och deras skilda ullkvaliteter till hur du kardar och spinner garn. Här punkteras missuppfattningar som att all ull kliar och att ylleplagg är svåra att tvätta. Skickligt folk förklarar på ett lättbegripligt sätt fiberns uppbyggnad och ullens förmåga att filta sig. Du får träffa personer som arbetar med ull på olika sätt och läsa om nya spännande användningsområden för fibern. Som extra inspiration finns dessutom ett antal beskrivningar på olika ylleprodukter som du kan göra själv, till exempel tova sittunderlag, stickad mössa och virkad pläd.

Visste du att …

  • ull värmer även när den är våt.
  • ull är naturligt brandsäker.
  • ull är smutsavvisande.
  • ull är komposterbar.

Annkristin Hult är hemslöjdskonsulent och textillärare med stort intresse för hållbarhetsfrågor och de textila naturmaterialen. Hon arbetar med att stärka den svenska ullnäringen inom både hantverk och industri, genom föreläsningar och kurser.

Alan Waller är känd som Ullgurun i Sverige och har ägnat sitt liv åt att studera ullfiberns egenskaper. I Om ull har han skrivit texten om mirakelfiberns egenskaper samt faktagranskat all övrig text.

Teknikhäftet Om ull

Författare Annkristin Hult m.fl.
Format Häftad, 48 sidor, 170 x 245 mm
ISBN 978-91-87471-22-3
Utgiven på Hemslöjdens Förlag

För mer information, recensions ex. etc. kontakta:
Agneta Carlson, 08-54 54 94 52,
agneta.carlson@hemslojden.org