Västerbottens läns hemslöjdsförening

Inför Hemslöjdens dag 2020 har vi ställt några frågor om föreningsliv och hemslöjd bland våra slöjdföreningar ute i landet. Ulrika Hedlind arbetar som hemslöjdskonsulent i Skellefteå på Handens hus och är medlem i Västerbottens läns hemslöjdsförening. Här berättar hon om sin förening och hur hon upptäckte slöjden.

Västerbottens läns hemslöjdsförening

Jag heter Ulrika Hedlind Berggren bor i Skellefteå och är medlem i Västerbottens läns hemslöjdsförening. Har genom åren varit medlem i många hemslöjdsföreningar beroende på var jag bott. Allt började för många år sedan när jag följde med mamma till hemslöjdsbutiken i Trollhättan, jag var 11 år. Mamma kände hemslöjdschefen så det tog lång tid! Jag satt i trappan och väntade och hittade en hög hemslöjdstidningar, bad mamma köpa en och önskade mig tidningen och fick den sedan i julklapp i många år av mina föräldrar.

När det blev dags att välja gymnasiet kunde jag äntligen börja min bana med textil som intresserade mig. På den vägen är det och sedan 27 år är jag hemslöjdskonsulent i verksamheten som heter Handens hus i Skellefteå, ett samarbete mellan Skellefteå kommun och Västerbottens läns hemslöjdsförening. Sedan tre år är jag även delägare och driver tillsammans med flera andra samt föreningen, Hemslöjden i Umeå AB.

Hemslöjdsföreningen i Västerbotten är en ytstor förening och det finns medlemmar i hela länet. Föreningskontoret är i Umeå. Aktiviteter ordnade i föreningens regi varierar lite beroende på var man bor och om det finns aktiva medlemmar där. Länskonsulenterna är anställda av föreningen och i Västerbotten har det bedrivit en stor verksamhet över hela länet. Detta märks då det finns många slöjdare i vårt stora län, även om det bara är ca 5 invånare per km2.

Vad är det bästa med att slöjda i en förening?

Att känna gemenskap och utveckla slöjd med andra intresserade har en stor betydelse. En av de stora styrkorna i Västerbotten är att vi har butik för försäljning av slöjd och material. Allt går hand i hand med ideell verksamhet, rådgivning och aktivitet arrangerad av hemslöjdskonsulenter, föreningsaktiviteter och näringsmöjligheter i butiken.

Hur ser du på slöjdens roll i samhället idag?

Viktigt att det handgjorda har en plats. Människor mår bra av det. Det handlar om miljö. Kunskap om naturens material och tekniker som passar det. Just nu känner man av en trend av medvetenhet för vårt område. Frågan är ändå om det är möjligt att leva som slöjdare i den globala värld vi lever i? Det krävs ett stort antal intresserade för att slöjdarna ska leva därför är det så viktigt med föreningsarbete som är folkligt och skapar intresse.

Har din förening någon planerad aktivitet under Hemslöjdens dag?

Just nu finns det planer på flera orter i länet Umeå, Skellefteå, Vilhelmina, Lycksele och jag tror att många tycker att temat  märkning med monogram och bomärken är riktigt roligt. Alla väntar väl med spänning om det kommer få vara större arrangemang än för 50 personer i höst.

Läs mer om Västerbottens läns Hemslöjdsförening här.

Klicka här om du vill bli medlem i Västerbottens läns Hemslöjdsförening.

Västerbottens hemslöjdsförening

Västerbottens hemslöjdsförening