Hemslöjdens dag 2021

Den 4 september är det Hemslöjdens dag, dagen då vi tillsammans lyfter slöjden! Här hittar du information kring firandet och aktiviteter under dagen.

Vad kul att du hittat hit!

Den 4 september är det dags för Hemslöjdens Dag 2021!

Årets tema är ull & lin

Årets tema för Hemslöjdens dag är Ull och Lin.  Slöjdkalendern ser du vilka aktiviteter som arrangeras på dessa teman i just ditt område. Kanske dyker det också upp någon digital aktivitet du kan vara med på?

Du har väl inte missat projektet 1 kvm lin? Anmälan är nu stängd men det går att följa projektet ändå. Här kan du läsa mer om 1 kvm lin. Vi har också några sidor om ull, där du bl a kan testa sina kunskaper med ett UllQuiz!

Slöjdkalendern

I Slöjdkalendern hittar du alla slöjdaktiviteter som är på gång. Här har vi samlat några exempel på aktiviteter som äger rum på Hemslöjdens dag.

  • Ängelholms hemslöjdsgille firar dagen på Stortorget. Där kan du bland annat prova på att karda, spinna och tova ull. Här hittar du aktiviteten i Slöjdkalendern.
  • Hemslöjdsföreningen i Uppsala bjuder in till prova på-slöjd i Stadsparken. Här hittar du aktiviteten i Slöjdkalendern.
  • Staden Malmös hemslöjdsförening har öppet hus där man under dagen får möjlighet att prova att spinna ull och lin, med slända och spinnrock. Här hittar du aktiviteten i Slöjdkalendern.
  • Sollefteå hemslöjdsförening bjuder in till att spinna och tova tillsammans på Ådalsbyn. Här hittar du aktiviteten i Slöjdkalendern.

Riksförbundets digitala program

Riksförbundet kommer att sända ett digitalt program under Hemslöjdens dag. Vi kommer att visa följande inslag:

  • Ull och hållbarhet – föreläsning med Annkristin Hult, författare Om ull
  • Ett samtal om lin mellan Gunilla Mattsson och Agneta Carlson
  • Tova en sittdyna – Åsa Ganell tovar en sittdyna ur teknikhäftet Om ull

Mer detaljerad information kommer längre fram.

Här hittar du programmet som pdf.

Ullveckan

Ullveckan loggaMed start på Hemslöjdens dag 4 september inleds ullveckan där vi sätter den svenska ullen i fokus tillsammans med alla inom och utanför hemslöjden. Mer information om ullveckan kommer.

 

Inspiration

I september förra året släpptes teknikhäftet Om ull, på förlagets hemsida kan du läsa mer om häftet. Hör också Annkristin Hult berätta om teknikhäftet i filmen.

Teknikhäftet köper bland annat i din närmaste hemslöjdsbutik eller i nätbokhandel.

Vi har samlat alla våra inlägg med slöjdtips här.

Här har vi också samlat tips på sidor där du hittar mer slöjd.

Här har vi samlat olika linneplagg ur Hemslöjdens samlingar på digitalt museum.

Nordic Craft Week

Nordic Craft Week är ett intiativ från Nordiska hemslöjdsförbundet. Denna vecka syftar till att lyfta våra gemensamma hantverkstraditioner och bidra till ett kulturellt utbyte länderna emellan. Årets vecka äger rum 28 augusti – 4 september och temat för i år är ”hands on”. På Hemslöjdens dag den 4 september publicerar Hemslöjden innehåll. Håll utkik på Facebook-sidan för Nordic Craft Week!

Sidan senast uppdaterad: 2021-07-07