Hemslöjdens Dag 2020

Den 5 september är det dags för Hemslöjdens dag, dagen då vi tillsammans lyfter slöjden! Här hittar du information kring firandet och olika aktiviteter som är på gång. Vi samlar även ett och annat erbjudande, så håll utkik för att inte missa något!

Slöjden tar över Sverige den 5 september!

Den första lördagen i september är det traditionsenligt dags för Hemslöjdens Dag, en kreativ folkfest som hyllar kraften i det handgjorda.

Hemslöjdens Dag arrangeras av Hemslöjden med 90 medlemsföreningar och nära 14 000 medlemmar som firar på olika sätt.

Tema monogram och bomärken

Det övergripande temat för Hemslöjden är i år mönster och symboler och årets Hemslöjdens dag har därför temat monogram och bomärken. Vi hoppas att temat ska inspirera dig till att skapa och slöjda i många olika material! Hur skulle just ditt monogram eller bomärke se ut?

Nålbrev i skinn och kläde med broderat bomärke

Nålbrev i skinn och kläde med broderat bomärke.

Kollage som visar olika monogram

Ordet monogram betyder att en bokstav symboliserar ett helt namn och kan bestå av en eller flera bokstäver, initialer.

 

Hur firar DU Hemslöjdens Dag?

I vår Slöjdkalender kan du söka och hitta aktiviteter nära dig. Skulle du inte hitta något på din ort går det bra att skapa egna sätt att fira!

Är du med i en medlemsförening som ska arrangera Hemslöjdens Dag på din ort? Här hittar du löpande information för arrangörer!

 

Är du osäker på vad som gäller för fysiska träffar kan du läsa aktuell information på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Digitala aktiviteter

I dessa tider ställer många om till digitalt arbete och även inom hemslöjden har en mängd digitala aktiviteter startat. Håll utkik i slöjdkalendern för att hitta spännande saker som händer runt om i landet. Det kanske kan kännas tråkigt att inte träffas fysiskt men fördelen med digitala aktiviteter är att vi kan få en större gemenskap med människor från hela landet. Låt oss inspirera varandra och sprida slöjden, slöjda så det märks!

Exempel på digitala aktiviteter:

  • Västarvet har en sida om karantänslöjd.
  • Hemslöjdsföreningar- och förbund i Västra Götaland har tillsammans med hemslöjdskonsulenterna skapat broderiutmaningen Djur & odjur för att skapa slöjdgemenskap på distans.
  • Jönköpings läns hemslöjdsförbund har ett projekt som heter Slöjdrutan. Rutor delas och och skapas, därefter sätts de samman till bland annat en digital utställning.

Är du medlem i en förening och har en rolig idé för en digital aktivitet? Kontakta din lokala förening och berätta om den så kanske den kan bli verklighet!

Inspiration

Förra årets tema var hållbarhet och detta tema är alltid aktuellt, återbruk är bra för både miljön och plånboken. Varför inte göra något med monogrammet från ett trasigt lakan i garderoben?

 

Sidan senast uppdaterad: 2020-05-26