Föreningen Trådräknarna Nordals Härad

 

Boken ”AMANDAS MÖNSTER – NYA VÄVAR” är Trådräknarnas senaste vävbok.

Under en utställning kom en besökare med en sliten handskriven vävbok med hårda pärmar. På framsidan kunde vi läsa ”Väverskan Amanda Johansson”. Boken innehåll drygt 100 vävsedlar, en del nedtecknade med solvning, uppknytning och några med trampordning. Här fanns mönster till bl.a. klädningstyger, regnkappetyger, understubb och hästtäcke,

Under några år har Trådräknarna haft förmånen att ta del av Amandas vävmönster och de flesta av vävarna i boken har vår tolkning av hennes mönsterskatt. Det är med stor glädje va har arbetat med denna bok och vår förhoppning är att hennes mönster kommer att uppskattas av många andra.

Boken är på 92 sidor i 4-färgstryck, inbunden med hårda pärmar.

Boken kan beställas från Ulla och Åke Lindblom telefon 0530-107 23 eller Elsy Bråtsjö Nilsson telefon 0530-201 15.

 

Boken ”RÄKNADE TRÅDAR – NYA VÄVAR” är resultatet av en inventering av gamla vävnader i Nordals Härad i Dalsland.
Hösten år 2000 startade vi, åtta kvinnor och en man, en studiecirkel för att inventera gamla vävnader. I materialet hittade vi många intressanta mönster, kvalitéer och detaljer som vi inte hade sett tidigare. Otroligt vackra vävnader hade framställts med små resurser.
Under cirkelarbetets gång började vi väva nya vävar med de gamla vävnaderna som förlaga. Vi insåg att våra för-mödrar hade stora kunskaper i färg- och mönsterkomposition, som fortfarande känns aktuella och passar i det moderna vävandet.
Vi tror att fler vill upptäcka den skatt vi funnit och därför skapade vi denna bok, som innehåller utförliga material- och vävbeskrivningar till 29 vävnader samt en liten historik.
Boken är på 116 sidor i 4-färgstryck, inbunden med hårda pärmar.
Pris 295 kr + frakt 60 kr (inom Sverige).
Boken kan beställas från Ulla och Åke Lindblom telefon 0530-107 23 eller Elsy Bråtsjö Nilsson telefon 0530-201 15.