Hemslöjdens dag 2022 – För föreningar

Hemslöjdens dag 2022 hyllar görandet. Vi vill lyfta friheten som praktisk kunskap ger, oavsett teknik eller material. Vi hoppas på många prova-på-aktiviteter och slöjddemonstrationer land och rike runt. Visionen är att besökare ska inse att nyckeln till den praktiska kunskapen finns hos just Hemslöjdens föreningar. 

Välkommen till arrangörssidan för Hemslöjdens dag 2022

Är du med och arrangerar en aktivitet för Hemslöjdens dag? Då har du hittat rätt! På den här sidan kommer vi att fylla på information till dig som är med och gör Hemslöjdens dag till en inspirerande dag.

Sidans innehåll

Tryck på rubriken här i listan så hamnar du automatiskt där på sidan

Hemslöjdens dag 2022

Nu börjar vår gemensamma uppladdning inför årets Hemslöjdens dag som vi hoppas ska bli större än någonsin. Efter två år med restriktioner finns ett sug efter slöjd och gemenskap och det ska vi ta vara på.

Vi kommer att lyfta alla Hemslöjdens dag-arrangemang på en samlingssida och länka till den i sociala medier. Vi kommer att använda den sidan för att bearbeta nyhetsredaktioner i hopp om att fler uppmärksammar Hemslöjden och det viktiga arbete som du och andra utför.

Ju fler som är med och anordnar aktiviteter, desto större nyhetsvärde. Publicitet brukar ge fler besökare och potentiellt nya medlemmar till din förening.

I år går vi inte ut med något officiellt tema. Temat ersätts i stället av prova-på-aktiviteter, då de är bra sätt att få allmänheten intresserad. Din förening utformar ert program utifrån det ni är bäst på och vill synliggöra utåt.

Tack för att du och din förening är med och skapar Hemslöjdens dag!

Medlemsvärvning och medlemsfolder

I resultatet från medlemsundersökningen såg vi att 83 % av de svarande kan tänka sig att rekommendera medlemskapet till en vän! Vi har även hört från föreningar att de bästa tillfällena att värva nya medlemmar är vid aktiviteter, som exempelvis Hemslöjdens dag och därför har vi även i år en medlemsvärvartävling. Den förening som får flest medlemmar (procentuellt sett) from 1 juni tom 4 september vinner ett fint pris.Vi kommer inom kort meddela vad vinsten är.

För att underlätta det arbetet har vi tagit fram en ny medlemsfolder. Den finns endast tillgängligt digitalt och ni laddar själva ner den och skriver ut.

Du hittar foldern och beskrivning på hur du skriver ut den här.

I och med att vi tagit fram den här nya foldern kan ni plocka bort de gamla ni eventuellt har kvar i lager, så att vi alla använder samma information till nya medlemmar.

Hembygdsförbundet har tagit fram en värvningsguide där vissa delar även kan vara intressanta för er att läsa. Du hittar den här.

Besöksstatistik

För att vi ska kunna visa på kraften i vår rörelse är det viktigt att vi samlar in olika typer av statistik. Antal besökare under Hemslöjdens dag är ett viktigt exempel på detta. I höst kommer vi skicka ut en enkät där vi vill att ni ska fylla i antalet besökare på er aktivitet under Hemslöjdens dag. Ha med er detta när ni sedan genomför er aktivitet.

Genom att använda samma mätvärden och metoder får vi fram jämförbara siffror. Detta underlättar uppföljning av verksamheten och är viktiga data att använda när vi utåt pratar om vår verksamhet, exempelvis när vi ansöker om pengar för projekt.

Vi förstår att det kan vara svårt om det är en öppen aktivitet på exempelvis ett torg. Därför kommer här några tips på hur ni kan tänka:

  • Ha en person som är ansvarig för att räkna eller uppskatta antal deltagare under dagen
  • Håller ni till på exempelvis ett friluftsmuseum kan ni fråga om ni kan få tillgång till deras besöksstatistik för dagen.
  • Samarbetar ni med ett studieförbund har de krav på att antal deltagare/besökare registreras och kan hjälpa er med hur ni ska beräkna detta om det t.ex. är en öppen aktivitet.
  • Håller ni till utomhus på exempelvis ett torg, håll koll på hur många som kommer och går under dagen. Även de som bara går förbi och tittar har nåtts av budskapet.

Hemslöjdens dag i Slöjdkalendern

I resultatet från medlemsundersökningen såg vi att 60 % av de som besöker hemsidan gjorde det för att hitta en slöjdaktivitet, kurs eller utställning. Därför är Slöjdkalendern ett viktigt skyltfönster för din förenings aktiviteter.

För att det ska vara enkelt att hitta och sålla bland aktiviteterna får ni gärna skriva ”Hemslöjdens Dag 2022” i rubriken och även var i landet det äger rum. Är aktiviteten digital kan ni skriva vad aktiviteten handlar om och markera med flaggan för digitala aktiviteter. Använd också den bild vi tagit fram som bild för aktiviteten, du hittar den längre ner på sidan. Här kommer exempel på vad vi menar med aktivitetens namn:

Hemslöjdens dag 2022 – Västerås

Hemslöjdens Dag 2022: Föreläsning om ull” samt flagga för digital aktivitet.

Riksförbundet har skapat en aktivitet i Slöjdkalendern som heter ”Hemslöjdens dag 2022 – det händer i landet”. Här kommer vi att lista alla aktiviteter som ligger i Slöjdkalendern samt lägga ut en karta som visar var alla aktiviteter äger rum. Den här aktiviteten kommer vi lägga som en box på startsidan för att ytterligare underlätta för personer att hitta aktiviteter som äger rum på just Hemslöjdens dag. Det är viktigt att ni lägger ut era aktiviteter så att vi kan ha med dem på samlingssidan och ytterligare marknadsföra er verksamhet.

Alla aktiviteter som sker på Hemslöjdens dag ingår i det rikstäckande programmet, även om ni inte har just en prova-på-aktivitet.

Se instruktionsfilmen nedan om du vill lära dig hur du publicerar i Slöjdkalendern.

Här hittar du också en manual som visar hur du publicerar i Slöjdkalendern.

Om du har glömt ditt lösenord eller om föreningen vill att en ny person ska ha behörighet kan ni höra av er till Edith Backlund på edith.backlund@hemslojden.org.

Den 23 maj håller vi ett webbinarium där vi går igenom hur publicering av aktiviteter i Slöjdkalendern går till. Detta webbinarium är på grundnivå och riktar sig till dig som känner dig osäker på att publicera aktiviteter. Vi kommer utgå från exempel som handlar om Hemslöjdens dag. För dig som redan koll på publiceringen kan det ändå vara bra att delta för att få lite mer inspiration kring hur du kan tänka för att lägga upp en bra Hemslöjdens dag-aktivitet!

Detta webbinarium kommer att spelas in och kommer laddas upp här att se i efterhand.

Mejla gärna länkar med era aktiviteter i Slöjdkalendern till oss på hemslojdensdag@hemslojden.org.

Grafiskt material

Hemslöjdens dag-affischer

Affischer för Hemslöjdens dag med olika slöjdtekniker och QR-kod – skrivs ut på egen hand – kommer snart

Affischmall

den här sidan hittar du en affischmall som du själv kan fylla i och skriva ut.

Trycka affischer

Vi har tagit fram två olika typer av affischer, storlek 30 x 42 cm. En med fotomaneret som finns för att visa att ni är en del av Hemslöjden. Det finns också en affisch med en tom yta som ni kan använda för att berätta olika saker. Exempelvis för att hälsa välkomna till er aktivitet.

Pris för 40 affischer – 100 kr (inklusive frakt). Gratis vid avhämtning. Affischerna är gratis men fraktkostnader på 100 kronor tillkommer. I ett papprör kan vi skicka 40 affischer. Välj själv hur många du vill ha av varje. Affischerna kan hämtas gratis på förbundskansliet på Åsögatan 122 i Stockholm. Kom ihåg att beställa dessa affischer i god tid!

Bilder för Slöjdkalendern och sociala medier

  • Bild som ni använder i Slöjdkalendern som syns listan och gör att det blir extra tydligt att det rör sig om Hemslöjdens dag – kommer snart
  • Banner för Slöjdkalendern – Om ni inte har någon bra bild att lägga in i själva aktiviteten får ni gärna använda denna bild – kommer snart
  • Banner för Facebook som har rätt mått och kan användas för att marknadsföra era aktiviteter där – kommer snart
  • Bild för Instagram som har rätt mått och kan användas för att marknadsföra era aktiviteter där – kommer snart

Om du vill skapa en egen affisch kan du få matnyttiga tips i manualen för vår visuella identitet där du bland annat ser hur logotyp, typsnitt, färger, mönster och bilder kan och bör användas.

Läs manualen här.

Här hittar du logotyper, mallar och materialbilder.

Press och marknadsföring av Hemslöjdens dag

Vi kommer att ta fram en mall för pressmeddelande som ni kan använda för att kontakta lokalpressen – Kommer snart

Riksförbundets kansli kommer att lyfta alla Hemslöjdens dag-arrangemang på en samlingssida och länka till den i sociala medier. Vi kommer att använda den sidan för att bearbeta nyhetsredaktioner i hopp om att fler uppmärksammar Hemslöjden och det viktiga arbete som du och andra utför.

Att arbeta digitalt på Hemslöjdens dag

Här hittar du vår sida om digitala verktyg.

Studieförbundet Kulturens har en digital kurs om att streama innehåll, det krävs inga förkunskaper men du behöver registrera dig.

Studieförbundet Vuxenskolan har också en guide för att livesända digitalt. De har också en matnyttig sida med information om digitala verktyg.

Ullveckan 3-10 september

Genom Ullveckan vill vi sätta den svenska ullen i fokus tillsammans med alla inom och utanför hemslöjden. Vi hoppas ni vill delta på ett eller annat sätt!

Alla som vill vara med och bidra till att den svenska ullen sätts i fokus är välkomna att vara med i Ullveckan! Att en så stor del av den svenska ullen slängs och inte ses som den hållbara resurs den är hoppas vi kunna ändra på! All ull går att använda till något!

Om din förening vill delta på något sätt är ni välkomna att kontakta Agneta Carlson på ullveckan@hemslojden.org.

Nordic Craft Week

Nordic Craft Week är ett intiativ från Nordiska hemslöjdsförbundet. Där ingår Sverige tillsammans med hemslöjdsförbunden i Estland, Danmark, Island, Norge, Färöarna och Finland. Denna vecka syftar till att lyfta våra gemensamma hantverkstraditioner och bidra till ett kulturellt utbyte länderna emellan. Årets vecka äger rum 27 augusti – 3 september och temat för i år är ”tröjor”. På Hemslöjdens dag den 3 september publicerar Hemslöjden innehåll. Håll utkik på Facebook-sidan Nordic Craft Week.

Kontakta oss

Mejla oss på hemslojdensdag@hemslojden.org så hjälper vi dig med dina frågor!

 

Sidan senast uppdaterad: 2022-05-06

Tillbaka till toppen