Hemslöjdens dag 2022 – För föreningar

Är du med och arrangerar en aktivitet för Hemslöjdens dag? Då har du hittat rätt! På den här sidan kommer vi att fylla på information till dig som är med och gör Hemslöjdens dag till en inspirerande dag.

Tack för att du och din förening är med och skapar Hemslöjdens dag! Efter två år med restriktioner finns ett sug efter slöjd och gemenskap och det ska vi ta vara på.

Allmän information

Vi på riksförbundskansliet kommer att lyfta alla Hemslöjdens dag-arrangemang på en samlingssida och länka till den i sociala medier. Vi kommer att använda den sidan för att bearbeta nyhetsredaktioner i hopp om att fler uppmärksammar Hemslöjden och det viktiga arbete som du och andra utför.

Ju fler som är med och anordnar aktiviteter, desto större nyhetsvärde. Publicitet brukar ge fler besökare och potentiellt nya medlemmar till din förening.

I år går vi inte ut med något officiellt tema. Temat ersätts i stället av prova-på-aktiviteter, då de är bra sätt att få allmänheten intresserad. Din förening utformar ert program utifrån det ni är bäst på och vill synliggöra utåt.

Innehållsförteckning

Tryck på rubriken här i listan så hamnar du automatiskt där på sidan

Medlemsvärvning och medlemsfolder

Hemslöjdens dag är ett perfekt tillfälle att värva nya medlemmar till din förening. För att underlätta det arbetet har vi tagit fram en medlemsbroschyr/folder som snabbt och smidigt laddar ned och skriver ut här. 

Det är viktigt att du ställer in utskriftsinställningarna rätt: liggande, dubbelsidig utskrift, bocka för ”verklig storlek” och ”vänd längs kortsida”. När du skrivit ut foldern viker du den bara på mitten.

I och med att vi tagit fram den här nya foldern kan ni plocka bort de gamla ni eventuellt har kvar i lager, så att vi alla använder samma information till nya medlemmar.

Tävling – Vilken förening värvar flest nya medlemmar?

I resultatet från medlemsundersökningen såg vi att 83 % av de svarande kan tänka sig att rekommendera medlemskapet till en vän! Många föreningsaktiva menar att de bästa tillfällena att värva nya medlemmar är vid aktiviteter, som exempelvis Hemslöjdens dag. Därför har vi även i år en medlemsvärvartävling!

Den förening som lyckas värva flest nya medlemmar mellan 1 juli-3 september vinner en digital workshop med formgivaren och slöjdaren Monica Palmqvist.

Vinsten är framtagen som del av vår gemensamma hållbarhetslinje. Monica driver sedan 20 år företaget ”Hållbar Livsstil” inriktat på design och slöjd i olika tekniker, helt i återbruk. Monica har under pandemin drivit det framgångsrika konceptet ”ZoomSLÖJD” tillsammans med Ängelholms Hemslöjdsgille och med stöd av Kulturrådet.

”Jag ser fram emot att få hålla en workshop för vinnarföreningen! Mina workshops utgör en mix av kulturarv, miljötänk och trender. Tillsammans hittar vi tid och skräddarsy ett bra tema för er workshop! Lycka till i tävlingen!” – Monica Palmqvist

Värvningsguide att inspireras av!

Hembygdsförbundet har tagit fram en värvningsguide där vissa delar även kan vara intressanta för er att läsa. Använd den gärna för inspiration!

Press och marknadsföring av Hemslöjdens dag

Vi har tagit fram en mall som ni kan använda för att kontakta lokalpressen. Ladda ned mall för pressmeddelande här.

Riksförbundets kansli kommer att lyfta alla Hemslöjdens dag-arrangemang på en samlingssida och länka till den i sociala medier. Vi kommer att använda den sidan för att bearbeta nyhetsredaktioner i hopp om att fler uppmärksammar Hemslöjden och det viktiga arbete som du och andra utför.

Vi kommer att arbeta aktivt med pressbearbetning och behöver därför veta om ni har möjlighet att ta bra högupplösta bilder då det ökar möjligheter att få press, samt att ni utser en talesperson som kan göra eventuella intervjuer inför och under dagen. Mejla uppgifterna till hemslojdensdag@hemslojden.org i god tid innan Hemslöjdens dag.

Hemslöjdens dag i Slöjdkalendern

I resultatet från medlemsundersökningen såg vi att 60 % av de som besöker hemsidan gjorde det för att hitta en slöjdaktivitet, kurs eller utställning. Därför är Slöjdkalendern ett viktigt skyltfönster för din förenings aktiviteter.

För att det ska vara enkelt att hitta och sålla bland aktiviteterna får ni gärna skriva ”Hemslöjdens Dag 2022” i rubriken och även var i landet det äger rum. Är aktiviteten digital kan ni skriva vad aktiviteten handlar om och markera med flaggan för digitala aktiviteter. Använd också den bild vi tagit fram som bild för aktiviteten, du hittar den längre ner på sidan. Här kommer exempel på vad vi menar med aktivitetens namn:

Hemslöjdens dag 2022 – Västerås

Hemslöjdens Dag 2022: Föreläsning om ull” samt flagga för digital aktivitet.

Riksförbundet har skapat en aktivitet i Slöjdkalendern som heter ”Hemslöjdens dag 2022 – det händer i landet”. Här kommer vi att lista alla aktiviteter som ligger i Slöjdkalendern samt lägga ut en karta som visar var alla aktiviteter äger rum. Den här aktiviteten kommer vi lägga som en box på startsidan för att ytterligare underlätta för personer att hitta aktiviteter som äger rum på just Hemslöjdens dag. Det är viktigt att ni lägger ut era aktiviteter så att vi kan ha med dem på samlingssidan och ytterligare marknadsföra er verksamhet.

Alla aktiviteter som sker på Hemslöjdens dag ingår i det rikstäckande programmet, även om ni inte har just en prova-på-aktivitet.

Kort instruktionsfilm om hur du publicerar i Slöjdkalendern (2018)

Här hittar du också en manual som visar hur du publicerar i Slöjdkalendern.

Om du har glömt ditt lösenord eller om föreningen vill att en ny person ska ha behörighet kan ni höra av er till Edith Backlund på edith.backlund@hemslojden.org.

Webbinarium om Slöjdkalendern (2022)

Den 23 maj höll vi ett webbinarium där vi gick igenom hur publicering av aktiviteter i Slöjdkalendern går till, gav tips på vägen och svarade på frågor. Webbinariet är på grundnivå och riktar sig till dig som känner dig osäker på att publicera aktiviteter. Vi utgick från exempel som handlar om Hemslöjdens dag. För dig som redan har koll på publiceringen kan det ändå vara bra att titta på webbinariet för att få lite mer inspiration kring hur du kan tänka för att lägga upp en bra Hemslöjdens dag-aktivitet!

Håll oss uppdaterade!

Mejla gärna länkar med era aktiviteter i Slöjdkalendern till oss på hemslojdensdag@hemslojden.org.

Grafiskt material

Hemslöjdens dag-affischer

Exempelbild på Hemslöjdens dag-affisch 2022

Exempelbild på affisch. Obs! Skriv inte ut exempelbilden. Ladda istället ned högupplöst affisch nedan.

Affischer för Hemslöjdens dag med olika slöjdtekniker och QR-kod. Du laddar ned och skriver själv ut affischerna och sätter upp på din ort. Affischerna finns i A3 och A4. QR-koden går till september månads aktiviteter i Slöjdkalendern.

Ladda ned affischen i A3-format

Ladda ned affischen i A4-format

Bilder till hemsidor, Slöjdkalendern och sociala medier

Vi har tagit fram bilder i olika format anpassade för hemsida, video, Instagram-inlägg och Stories samt till Facebook-inlägg och Facebook-omslag.

Ladda ned hela paketet här

Affischmall

Vi har tagit fram en affischmall för Wordsom du själv kan fylla i och skriva ut.

Trycka affischer att beställa

Vi har tagit fram två olika typer av affischer, storlek 30 x 42 cm. En med fotomaneret som finns för att visa att ni är en del av Hemslöjden. Det finns också en affisch med en tom yta som ni kan använda för att berätta olika saker. Exempelvis för att hälsa välkomna till er aktivitet.

Pris för 40 affischer – 100 kr (inklusive frakt). Gratis vid avhämtning. Affischerna är gratis men fraktkostnader på 100 kronor tillkommer. I ett papprör kan vi skicka 40 affischer. Välj själv hur många du vill ha av varje. Affischerna kan hämtas gratis på förbundskansliet på Åsögatan 122 i Stockholm. Kom ihåg att beställa dessa affischer senast 4 juli.

Besöksstatistik

För att vi ska kunna visa på kraften i vår rörelse är det viktigt att vi samlar in olika typer av statistik. Antal besökare under Hemslöjdens dag är ett viktigt exempel på detta. I höst kommer vi skicka ut en enkät där vi vill att ni ska fylla i antalet besökare på er aktivitet under Hemslöjdens dag. Ha med er detta när ni sedan genomför er aktivitet.

Genom att använda samma mätvärden och metoder får vi fram jämförbara siffror. Detta underlättar uppföljning av verksamheten och är viktiga data att använda när vi utåt pratar om vår verksamhet, exempelvis när vi ansöker om pengar för projekt.

Vi förstår att det kan vara svårt om det är en öppen aktivitet på exempelvis ett torg. Därför kommer här några tips på hur ni kan tänka:

  • Ha en person som är ansvarig för att räkna eller uppskatta antal deltagare under dagen
  • Håller ni till på exempelvis ett friluftsmuseum kan ni fråga om ni kan få tillgång till deras besöksstatistik för dagen.
  • Samarbetar ni med ett studieförbund har de krav på att antal deltagare/besökare registreras och kan hjälpa er med hur ni ska beräkna detta om det t.ex. är en öppen aktivitet.
  • Håller ni till utomhus på exempelvis ett torg, håll koll på hur många som kommer och går under dagen. Även de som bara går förbi och tittar har nåtts av budskapet.

Att arbeta digitalt på Hemslöjdens dag

Här hittar du vår sida om digitala verktyg.

Studieförbundet Kulturens har en digital kurs om att streama innehåll, det krävs inga förkunskaper men du behöver registrera dig.

Studieförbundet Vuxenskolan har också en guide för att livesända digitalt. De har också en matnyttig sida med information om digitala verktyg.

Ullveckan 4-10 september

Genom Ullveckan vill vi sätta den svenska ullen i fokus tillsammans med alla inom och utanför hemslöjden. Vi hoppas ni vill delta på ett eller annat sätt!

Alla som vill vara med och bidra till att den svenska ullen sätts i fokus är välkomna att vara med i Ullveckan! Att en så stor del av den svenska ullen slängs och inte ses som den hållbara resurs den är hoppas vi kunna ändra på! All ull går att använda till något!

Om din förening vill delta på något sätt är ni välkomna att kontakta Agneta Carlson på ullveckan@hemslojden.org.

Nordic Craft Week

Nordic Craft Week är ett intiativ från Nordiska hemslöjdsförbundet. Där ingår Sverige tillsammans med hemslöjdsförbunden i Estland, Danmark, Island, Norge, Färöarna och Finland. Denna vecka syftar till att lyfta våra gemensamma hantverkstraditioner och bidra till ett kulturellt utbyte länderna emellan. Årets vecka äger rum 27 augusti – 3 september och temat för i år är ”tröjor”. På Hemslöjdens dag den 3 september publicerar Hemslöjden innehåll. Håll utkik på Facebook-sidan Nordic Craft Week.

Kontakta oss

Mejla oss på hemslojdensdag@hemslojden.org så hjälper vi dig med dina frågor!

 

Sidan senast uppdaterad: 2022-07-19

Tillbaka till toppen