Hemslöjdens dag 2021 – arrangörsinfo

Är du med och arrangerar en aktivitet för Hemslöjdens dag? Då har du hittat rätt! På den här sidan kommer vi att fylla på information till dig som är med och gör Hemslöjdens Dag till en inspirerande dag.

Vad kul att du är här!

Den 4 september är det dags för Hemslöjdens Dag 2021! I Slöjdkalendern kan du se vad som är på gång!

På denna sida kommer vi som jobbar med Hemslöjdens dag på riksförbundets kansli löpande fylla på med information, material och tips fram till Hemslöjdens dag den 4 september 2021.

Längre ned på sidan hittar du årets affisch och en beskrivning över hur du lägger in en aktivitet i Slöjdkalendern.

Tack för att du och din förening är med och skapar Hemslöjdens dag!

Sidans innehåll

Årets tema är ull & lin

Planeringen av Hemslöjdens dag 2021 har börjat och som ni säkert vet så blev årets tema Ull. Eftersom det nationella linodlingsprojektet 1 kvm lin har blivit så populärt har vi beslutat att utöka temat för Hemslöjdens dag till att omfatta både ull och lin.

Här hittar du hemslöjdens sidor med information om ull och om projektet 1 kvm lin.

Ullveckan

Med start på Hemslöjdens dag 4 september inleds ullveckan där vi vill sätta den svenska ullen i fokus tillsammans med alla inom och utanför hemslöjden.

Bli medlem under Hemslöjdens dag

De som blir medlemmar via bli medlem-formuläret på hemslojden.org och betalar direkt med kort (alltså ej via faktura) den 4 och 5 september blir medlemmar även för 2022.

Riksförbundets program

Riksförbundet kommer att sända ett digitalt program under Hemslöjdens dag. Vi kommer visa följande inslag:

  • Ull och hållbarhet – föreläsning med Annkristin Hult, författare Om ull
  • Ett samtal om lin mellan Gunilla Mattsson och Agneta Carlson
  • Tova en sittdyna – Åsa Ganell tovar en sittdyna ur teknikhäftet Om ull

Programmet kommer du hitta via denna sida. Filmerna publiceras under Hemslöjdens dag och kommer att ligga kvar i efterhand.

Här hittar du programmet som pdf.

Att arbeta digitalt på Hemslöjdens dag

I dessa tider kan det kännas osäkert att arrangera ett evenemang även om det ligger en bit fram i tiden och därför har vi sammanställt information om olika digitala verktyg. Här hittar du vår sida om detta.

Mer inspiration

I september 2020 släpptes teknikhäftet Om ull, på förlagets hemsida kan du läsa mer om häftet.

Vi har samlat alla våra inlägg med slöjdtips här.

Här har vi också samlat tips på sidor där du hittar mer slöjd.

Hemslöjdens dag i Slöjdkalendern

Har ni hittat på bästa aktiviteten? Publicera den i Slöjdkalendern så att det blir lätt för besökare att se hela utbudet och att länka till i sociala medier.

Skriv gärna ”Hemslöjdens Dag” i rubriken som till exempel ”Hemslöjdens Dag: Digital föreläsning om lin”. Man kan nu även markera digitala aktiviteter i Slöjdkalendern.

Se instruktionsfilmen nedan om du vill lära dig hur du publicerar i Slöjdkalendern.

Här är exempel på aktiviteter som finns i Slöjdkalendern:

  • Ängelholms hemslöjdsgille firar dagen på Stortorget. Där kan du bland annat prova på att karda, spinna och tova ull. Här hittar du aktiviteten i Slöjdkalendern.
  • Hemslöjdsföreningen i Uppsala bjuder in till prova på-slöjd i Stadsparken. Här hittar du aktiviteten i Slöjdkalendern.
  • Staden Malmös hemslöjdsförening har öppet hus där man under dagen får möjlighet att prova att spinna ull och lin, med slända och spinnrock. Här hittar du aktiviteten i Slöjdkalendern.
  • Sollefteå hemslöjdsförening bjuder in till att spinna och tova tillsammans på Ådalsbyn. Här hittar du aktiviteten i Slöjdkalendern.

Vi vill gärna veta vad ni gör så att vi kan tipsa media och sprida ordet. Mejla gärna länkar till aktiviteter till oss på hemslojdensdag@hemslojden.org

Kampanjbilder till årets Hemslöjdens dag

Ibland är det svårt att hitta rätt bild. Därför har vi tagit fram en affisch och banners för Hemslöjdens Dag 2021. Använd dem mycket och gärna!

Affisch Hemslöjdens dag 2021 – pdf-format som kan skrivas ut.

 

Bild till Slöjdkalendern

 

Bild till Slöjdkalendern utan text

 

Omslagsbild till Facebook

Om du vill skapa en egen affisch kan du få matnyttiga tips i manualen för vår visuella identitet! I manualen kan du bland annat se hur logotyp, typsnitt, färger, mönster och bilder kan och bör användas.

Läs manualen här.

Här finner du logotyper, mallar och materialbilder. 

Behöver du ”Bli medlem”-foldrar kan du höra av dig till hemslojdensdag@hemslojden.org.

Pressmeddelande

Vi har tagit fram en mall som ni kan använda för pressmeddelande till lokala redaktioner. Ni kan också använda utvalda delar av texten för inlägg om era aktiviteter i Slöjdkalendern och i sociala medier.

Ladda ner mallen här.

Nordic Craft Week

Nordic Craft Week är ett intiativ från Nordiska hemslöjdsförbundet. Där ingår Sverige tillsammans med hemslöjdsförbunden i Estland, Danmark, Island, Norge, Färöarna och Finland. Denna vecka syftar till att lyfta våra gemensamma hantverkstraditioner och bidra till ett kulturellt utbyte länderna emellan. Årets vecka äger rum 28 augusti – 4 september och temat för i år är ”hands on”. På Hemslöjdens dag den 4 september publicerar SHR innehåll. Håll utkik på Facebook-sidan Nordic Craft Week.

Kontakta oss

Mejla oss på hemslojdensdag@hemslojden.org så hjälper vi dig med dina frågor!

 

Sidan senast uppdaterad: 2021-09-01

Tillbaka till toppen